Burgemeester Cox wijzigt Damoclesbeleid van Sittard-Geleen

Oud-burgemeester Sjraar Cox
Foto: Sittard-Geleen

Burgemeester van Sittard-Geleen Sjraar Cox heeft besloten het Damoclesbeleid van de gemeente te wijzigen.

Op 1 januari 2019 is artikel 13b Opiumwet verruimd. De verruiming houdt in dat burgemeesters een woning of lokaal al kunnen sluiten als ‘alleen nog maar’ sprake is van strafbare voorbereidingshandelingen, dus zonder dat een eindproduct soft- of harddrugs is aangetroffen. Burgemeester Cox grijpt de wetswijziging aan om het Damoclesbeleid van de gemeente te wijzigen.

Resultaten

Onder het huidige Damoclesbeleid van de gemeente, vastgesteld op 15 november 2018, zijn in de gemeente 32 panden bestuursrechtelijk gesloten (geweest). Hiervan zijn er 6 gesloten in verband met de handel in harddrugs en 26 gesloten in verband met de handel in softdrugs. De voorgenomen sluiting van 23 panden is nog in procedure. Deze panden zijn voor het merendeel te linken aan twee grote actiedagen gehouden in mei. Sinds 15 november 2018 zijn onder meer circa 15.500 hennepplanten, 5.250 hennepstekken, 578 kg henneptoppen en 3,5 kg harddrugs in beslag genomen en vernietigd. Ook zijn grote hoeveelheden materialen voor het opzetten van hennepkwekerijen in beslag genomen.

Reden wijziging

De wet is gewijzigd omdat de sluitingsbevoegdheid van de burgemeester niet langer als toereikend werd gezien om de hedendaagse drugscriminaliteit aan te pakken. Het criminele circuit zoekt naar mogelijkheden om de aanpak van drugscriminaliteit te omzeilen, denk aan een pand dat wordt gebruikt als drugslaboratorium, maar waarin het eindproduct (nog) niet aanwezig is. In zo’n situatie was strafrechtelijk optreden wel, maar bestuursrechtelijk optreden nog niet mogelijk. Door de wetswijziging kan ook bestuursrechtelijk worden opgetreden. Drugscriminaliteit brengt grote risico’s met zich mee zoals brandgevaar, wateroverlast, stank en schade aan woningen. Daarbij gaan achter de kwekerijen vaak criminele organisaties schuil. De wijziging van het Damoclesbeleid voorziet in een behoefte om de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit in de gemeente nog sterker aan te pakken.

Reacties