De eeuwigdurende strijd tegen het onkruid

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op Facebook passeerde een dezer dagen een foto van de begraafplaats aan de Parallelweg in Geleen.

Met daarbij een klacht van een nabestaande over de slechte onderhoudstoestand van het groen op een deel van de dodenakker.

De genoemde begraafplaats wordt onderhouden door drie vrijwilligers van de parochie, maar die trekken het niet om met drie uurtjes werk per man per week de strijd van het onkruid te winnen. “Veel effectieve bestrijdingsmiddelen zijn in de ban, spuiten mag niet meer en dus is het bestrijden van onkruid veelal handwerk”, aldus een van hen. Uiteindelijk wordt de zaak wel opgeschoond, maar dat gaat naar de smaak van mensen die daar hun familielid hebben begraven vaak niet snel genoeg.

“We begrijpen de klachten”, zegt een van de vrijwilligers, “we doen wat we kunnen, maar dat is gezien onze mogelijkheden niet altijd genoeg. We kunnen, met andere woorden, best wat handjes van nieuwe vrijwilligers gebruiken. Wie daar interesse in heeft kan elke donderdagochtend tussen 09:00 en 12:00 uur de begraafplaats oplopen en ons aanschieten. Even bellen kan ook: 0464740579.”

Verder blijkt de afvalbak van de begraafplaats, die is bedoeld voor groenafval, door onverlaten gebruikt te worden als stortplek voor ander afval. “En dat kunnen we vervolgens weer naar het stort brengen. Dat kost tijd en geld en gaat dus ook ten koste van het onderhoud.”

Opvallend is het grote aantal geruimde graven, vooral langs de Westelijke Randweg. “Wie laat zich nou nog begraven? Bijna iedereen kiest tegenwoordig voor crematie. En minder graven betekent automatisch minder geld voor onderhoud.” Het grootste deel van de begraafplaats ligt er redelijk netjes bij, maar het deel langs de randweg kan wel wat extra onderhoud gebruiken.

begraafplaats Lutterade worstelt met onkruid
Vooral langs de Westelijke Randweg valt er nog wel wat onkruid weg te halen. Hulp is welkom!

Ook de begraafplaats aan de Van Banninglaan, een paar kilometer verderop in Geleen, wordt onderhouden door vrijwilligers. Een groep van een man of zeven ziet erop toe dat de begraafplaats er netjes bijligt. Volgens een van de bezoekers lopen de vrijwilligers daar elke dag even over het kerkhof om te kijken waar onderhoud nodig is. En dat wordt steeds snel opgepakt.

Het onderhoud van de grootste begraafplaats binnen de gemeente, de algemene begraafplaats aan de Lahrstraat in Sittard, wordt uitgevoerd door de gemeente. Er waren dit jaar klachten over de onderhoudstoestand van het groen, maar momenteel ligt de begraafplaats er netjes bij. Wat wel opvalt is dat sommige graven zijn overwoekerd met onkruid of begroeid met mos. Het onderhoud van het graf en het schoonhouden van de grafsteen is de verantwoordelijkheid van de nabestaanden. Maar als die er niet meer zijn, of geen tijd willen steken in het onderhoud van het graf, dan ziet een begraafplaats er al snel onverzorgd uit. Een aantal van die graven staan op de lijst om geruimd te worden, omdat de grafrechten niet worden verlengd.

Sittard-Geleen.nieuws.nl
Een overwoekerd graf op de algemene begraafplaats in Sittard. Onderhoud van een graf is de taak van de nabestaanden.

Behalve het onderhoud van de algemene begraafplaats aan de Lahstraat in Sittard verzorgt de gemeente ook het onderhoud van de begraaf en gedenkplaatsen in Broeksittard, Geleen-Lindenheuvel, Geleen-Zuid, Geleen-Vouershof en van de kleine begraafplaats aan de rand van Grevenbicht-Papenhoven.

Cookieinstellingen