‘Pas op voor handelswijze energieverkopers’

Foto: Diana Varisova (www.plantronics.com) - http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Het overstappen op een andere energieleverancier kan voordelig uitpakken, maar verkopers van contracten voor gas en licht gaan soms hun boekje te buiten.

Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt, die een onderzoek naar agressieve verkooppraktijken in de energiebranche opent.

Voorbeelden van misleidende verkooppraatjes zijn er volgens de ACM legio. Zo stellen verkopers weleens dat consumenten nergens aan vastzitten bij het ondertekenen van een contract, terwijl er later toch allerlei voorwaarden blijken te zijn. Daarnaast zou de wettelijk verplichte bedenktijd van veertien dagen vaak worden verzwegen, terwijl verkopers die wel moeten noemen.

De ACM roept mensen die te maken krijgen met dergelijke praktijken op dit te melden. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor zzp’ers die energie vooral voor privégebruik afnemen. Die laatste groep wordt dikwijls ten onrechte opgezadeld met veel duurdere zakelijke energiecontracten, stipte de toezichthouder onlangs al aan.

Reacties

0