Reactie gemeente Sittard-Geleen op lekkage bij Chemelot

Ondanks het luchtalarm waren er nog de nodige mensen op straat.
Foto: SGN

De Gemeente Sittard-Geleen heeft onderstaand persbericht doen uitgaan naar aanleiding van een lekkage bij een salpeterzuurfabriek op Chemelot.

Bij de salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen op het Chemelotterrein in Sitterd-Geleen is zaterdagmorgen rond 11:45 uur een wolk stikstofoxide vrijgekomen.

Omwonenden zijn via sirenes en NL-Alertberichten gewaarschuwd ramen en deuren gesloten te houden. Rond 13:15 uur werd het sein “veilig” gegeven.

Toen was het lek gedicht en wezen gemeten waarden aan de grens van het Chemelotterrein uit dat er geen alarmerende concentraties van de stikstofoxide (NOx) in het bewoonde gebied werden waargenomen.

Er zijn tijdens het incident geen meldingen geweest van gewonden. Wel hebben enkele mensen zich met klachten gemeld bij de huisartsenpost van het Zuyderland ziekenhuis.

Ondanks dat er geen alarmerende waarden zijn gemeten, kan het zijn dat mensen last hebben (gehad) van de stikstofoxide, bijvoorbeeld doordat de stof een indringende geur heeft. Dit kan leiden tot tranende ogen en geprikkelde luchtwegen. Met frisse lucht gaan de klachten weer weg. Mochten de klachten desondanks aanhouden, dan wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts.

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen kijkt met gemengde gevoelens terug op het incident. Enerzijds was de hulpverlening snel en adequaat, maar doordat de NL-Alert in een groot gebied afging, werden ook gealarmeerd in streken waar geen probleem was. “En hoewel mensen soms goed gereageerd hebben baart het mij zorgen dat nadat de sirenes waren afgegaan er ook heel veel inwoners rondom Chemelot gewoon zijn doorgegaan met waarmee ze bezig waren,” aldus Sjraar Cox, die aangeeft hier de komende tijd verder over te willen praten.

'

Reacties

article
168078
De Gemeente Sittard-Geleen heeft onderstaand persbericht doen uitgaan naar aanleiding van een lekkage bij een
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190803/reactie-gemeente-sittard-geleen-lekkage-chemelot/
2019-08-03T20:00:45+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/08/03181847/mensen-in-de-stad-na-het-luchtalarm.jpg
salpeterzuurlekkage
Gemeenteberichten, Nieuws