Wat moet u doen wanneer het sirene-alarm klinkt?

Foto: CC0

Op zaterdag 3 augustus loeiden even voor twaalf uur in de middag de alarmsirenes naar aanleiding van een calamiteit op het Chemelotterrein.

Veel mensen gingen ondanks dat alarm gewoon door waar ze mee bezig waren: wandelen, fietsen, boodschappen doen, vissen … het alarm werd domweg genegeerd. Gelukkig heeft dat niet geleid tot ongelukken.

Als de sirene gaat dreigt er acuut gevaar!

Ga direct naar binnen en zet de radio of tv aan. Sluit ramen, deuren en andere openingen en zet het ventilatiesysteem uit. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als u de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in uw omgeving.

L1 officiële rampenzender

Vanaf het moment dat het sirene-alarm is af gegaan, is de regionale zender L1 de officiële rampenzender. Op L1 Radio en TV meldt de overheid wat er aan de hand is en worden instructies gegeven. De overheid kan ook crisis.nl of NL-Alert inzetten om informatie te delen en instructies te geven.

Instructieflyer en film

Chemelot en de gemeente Sittard-Geleen hebben in overleg met omwonenden begin 2018 een flyer gemaakt waarop wordt uitgelegd hoe te handelen wanneer het sirene-alarm afgaat. Met eenvoudige pictogrammen wordt stap voor stap beschreven hoe dan te handelen. (Lees verder onder de afbeelding.)

wat te doen bij sirene-alarm

Verder is er een korte film gemaakt die laat zien hoe het handelen in de praktijk werkt.

Let op: elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur test de gemeente of de sirenes werken. U hoeft dan niets te doen!

Reacties