DaCapo-college klaar voor nieuw schooljaar in fraai nieuw gebouw

Aanstaande dinsdag halen de leerlingen van het DaCapo-college in Sittard het lesrooster voor het nieuwe schooljaar op.

Ruim 1100 van hen doen dat op de nieuwe locatie aan de Havikstraat. Een nieuw lesrooster in een voor alle leerlingen én docenten gloednieuw schoolgebouw. Ruim 20 jaar gingen er voorbij voordat het zover was dat het DaCapo-college de zo fel begeerde nieuwe huisvesting kon betrekken. “Dat hoofdpijndossier kan worden gesloten”, aldus Maurice Groten, voorzitter van de raad van bestuur van het DaCapo-college. Lees verder onder de foto.

Het DaCapo-college heeft onderdak gevonden in het voormalige gebouw van Zuyd Hogeschool, pal naast Trevianum Scholengroep. Het gebouw kwam vrij met de verhuizing van Zuyd Hogeschool naar Ligne.

Het pand werd het afgelopen jaar volledig gestript, met uitzondering van de toiletgroepen en de trappenhuizen. De vloeren werden iets verlengd, zodat de volledig geïsoleerde gevels tegen het gebouw konden worden geplaatst, zonder dat er koudebruggen ontstonden. Het interieur ademt rust en ruimte en door het vele glas valt er veel daglicht binnen.

Verder is het gebouw duurzaam gebouwd en energiezuinig. Er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst en er zijn voorzieningen getroffen om het pand in de toekomst aan te sluiten op het Groene Net. Hemelwater wordt niet geloosd op het riool, maar opgevangen in een bassin, zodat het in de bodem kan infiltreren. En ook wordt er gelet op de kwaliteit van de lucht in het gebouw: het DaCapo-college kent een CO2-gecontroleerde leeromgeving.

De opvallende kleuren van de gevelbeplating zijn geïnspireerd door de platanen die voor het gebouw staan: die laten gedurende de seizoenen soortgelijke kleuren zien.

De leslokalen zijn voorzien van grote touchscreens en van slimme (LED-)verlichting. De vier verschillende afdelingen die binnen het onderwijsgebouw zijn ondergebracht hebben elk hun eigen kleur (groen, geel, blauw en oranje). Door de opzet van de verschillende afdelingen ontstaat de indruk van kleinschaligheid, ondanks dat er meer dan 1100 leerlingen op school zitten. “Dat is wel zo prettig voor de leerlingen. En het maakt het voor ons makkelijker om oog voor de leerlingen te hebben. Want: elke leerling moet gezien worden.” Dat idee komt ook terug in de gangen: alle lokalen hebben transparante zijwanden die mooi zijn bedrukt – met ogen. De technieklokalen zijn zeer ruim, overzichtelijk en ademen een industriële sfeer.

De leerlingen die het nieuwe gebouw gaan betrekken zijn afkomstig van de voormalige locaties in Born, de President Kennedysingel, Eysenhegge en de Rijksweg Zuid in Sittard.

De verhuizing was een pittige klus. Op de laatste dagen van de schoolvakantie werd er dan ook nog hard gewerkt in het gebouw aan de Valkstraat om alles op tijd klaar te hebben voordat de leerlingen arriveren. “En dat gaat lukken”, zo verzekert bestuursvoorzitter Groten. Rondom het gebouw zijn er nog een aantal werkzaamheden uit te voeren, maar niets staat het begin van een nieuw schooljaar in een schitterend nieuw gebouw in de weg.

Klik op de foto boven dit bericht om meer foto’s van de nieuwe school te zien.

Toch blijft er nog wat te wensen over voor het DaCapo-college: een eigen sporthal. Daarvoor ontbreken vooralsnog de middelen. Om te sporten kan de school gebruik maken van faciliteiten in de buurt.

Cookieinstellingen