Raadsfractie CDA wil banenverlies bij CZ-groep onder aandacht Provincie brengen

Kantoor CZ-groep in Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zorgverzekeraar CZ gaat bijna 100 administratieve voltijdsbanen schrappen. Daarbij zitten 24 werknemers met een vast contract en een vaak zeer lang dienstverband.

Reden voor deze ingreep is het uitbesteden van de digitale notaverwerking aan een declaratieverwerkingsbedrijf in Lelystad.

CDA-raadslid Jos Schlössels geeft aan al in maart door diverse CZ-medewerkers te zijn benaderd over deze plannen.

Schlössels zegt dat men zich in het ‘wandelgangeninformatiesysteem’ afvraagt of de declaraties daadwerkelijk in Lelystad afgehandeld gaan worden. “Het gerucht doet namelijk de ronde dat mensen uit of in lage loonlanden dit werk van de CZ medewerkers ‘overnemen’. Het is niet door CZ als zodanig naar buiten gebracht, maar de medewerkers gehoord hebbende is daar dan toch blijkbaar sprake van en ‘waar wat rook is, daar is ook een vuurtje’. Na een kort telefonisch onderhoud met vakbond De Unie gevoerd te hebben, komt de aap uit de mouw en is het gerucht helaas veranderd in kille werkelijkheid”, aldus het raadslid.

In een brief aan de media stelt het raadslid dat hieruit blijkt dat steeds meer administratieve concerns kiezen voor een ‘quick and dirty’-aanpak. “Deze bedrijven zouden zich eens moeten afvragen wat ze hun eigen trouwe medewerkers na al die tientallen jaren aandoen in deze tijd van economische voorspoed! Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt niet in het vocabulaire van menige organisatie voor. “ En kennelijk ook niet in dat van zorgverzekeraar CZ.

Schlössels laat weten dat het CDA voornemens is om deze “zeer ongewenste vlucht van werkgelegenheid naar andere oorden” op provinciaal niveau onder de aandacht te brengen. Hij vreest dat Limburg bij een volgende economische crisis weer als eerste de provincie wordt waar werkloosheid grote en dus ongewenste vormen gaat aannemen.

Volgens Schlössels is de marktwerking op dit vlak volledig losgeslagen. “Het gaat helaas alleen nog maar om het grote geld!”

Reacties