Graaf Huyn College staat stil bij vrijheid

Foto: Heemkundevereniging Geleen

Op 18 september is het 75 jaar geleden dat in Geleen de vlaggen uit konden omdat de Duitse bezetter was verdreven.

Het Graaf Huyn College staat die dag samen met de jeugd – 1690 leerlingen – stil bij de oorlog, maar zeker ook over wat het betekent om niet of juist wel in vrijheid te leven.

De aanzet voor de activiteiten op die dag werd gegeven door Heemkundevereniging. Er zijn op 18 september verschillende gastsprekers, waaronder Leon Verdonschot. Ook zijn er verschillende militaire voertuigen waarover tekst en uitleg wordt gegeven.

Leerlingen gaan naar musea of bezoeken de heemkundevereniging. Als afsluiting van deze herdenkingsdag spreekt gouverneur mr. Theo Bovens ruim 400 leerlingen toespreken.

Hieraan voorafgaand geeft Herman van Rens op 16 september om 19:00 uur een lezing voor ouders.

Verder heeft het Graaf Huyn College voor dit thema een eenmalige schoolkrant (oplage 4000 stuks) ontwikkeld, die zolang de voorraad strekt ook voor de inwoners van Geleen beschikbaar is. Verzorgingshuizen en bejaardenhuizen hebben al aangegeven er graag een aantal te willen ontvangen. In deze krant staan onder meer interviews die door leerlingen zijn afgenomen bij voor hen onbekende, oudere ooggetuigen van de oorlog.

Reacties