Schildkliercentrum Zuyd loopt voorop in Limburg

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zo’n 15 procent van alle mensen in Nederland krijgt ooit een schildklieraandoening.

Het gaat dan doorgaans om een zwelling of een probleem met de werking. Aandoeningen zijn veelal goedaardig. Een groot deel van de mensen waarbij schildklierkanker wordt vastgesteld is volledig te genezen.

Wie schildklierproblemen krijgt kan – na verwijzing door de huisarts – voor behandeling terecht bij het in 2018 gestarte Schildkliercentrum Zuyd in het Zuyderland ziekenhuis, één van de drie grote schildkliercentra in Nederland.

Het is een patiëntgericht centrum waar patiënten snel terecht kunnen voor gepersonaliseerde zorg. Voor hen staat een multidisciplinair team klaar van internisten, chirurgen, radiologen, pathologen, oogarts en een verpleegkundig specialist.

Het centrum heeft in principe al binnen twee dagen na verwijzing contact met de patiënt en kan dan zonodig ook al worden gezien. Zowel in Heerlen als in Sittard zijn polikliniek- en onderzoeksfaciliteiten. Schildklierchirurgie vindt plaats in het ziekenhuis in Sittard. Bijzonder is het dat in Schildkliercentrum Zuyd nucleaire en chirurgische diagnostiek plaats vindt en dat er een schildklierpatholoog werkzaam is.

Volgens de website van het Zuyderland ziekenhuis zal het schildkliercentrum dit jaar in totaal ongeveer 3000 patiënten behandelen.

Reacties