Nu ook resten van vermoedelijk laat middeleeuwse toren gevonden in Sittard

Vandaag konden nieuwsgierigen een kijkje nemen bij de opgravingswerkzaamheden langs de wal van Fort Sanderbout in Sittard.

Eerder werd al bekend dat bij het onderzoek resten van een laat middeleeuws rondeel waren aangetroffen. Een deel van de muur van het oude rondeel is blootgelegd.

Verderop werd een brede en diepe sleuf gegraven om de loop van de stadsgrachten te bepalen. Lees verder onder de foto.

opgravingen

En vandaag was er een nieuwe verrassing: langs de wal werden, ter hoogte van de Pullenstraat, resten gevonden van wat vermoedelijk een toren is geweest. De toren stamt naar schatting uit het begin van de 16e eeuw. De komende dagen wordt ter plekke meer grond afgegraven om beter inzicht te krijgen.

De ter plekke aanwezige gids verwees naar een voorval van 70 jaar geleden, waarbij een wandelaar – ter hoogte van de plek waar de vermoedelijke toren werd gevonden – plotseling in een ‘sinkhole’ verdween. Dat duidde op een ruimte onder de wal en zou goed kunnen passen bij de aanwezigheid van een toren.  Lees verder onder de foto.

Qua locatie is de toren te linken aan het bekende middeleeuwse kaartje van de stad, waarop ook het rondeel is te zien. Het kaartje roept op zich nogal wat vragen op, maar een aantal eerdere opgravingen – onder meer bij het aanleggen van de duikerbrug op de Deken Tijssenstraat bij de voet van de Dominicanenwal en de Begijnenhofwal, en de ontdekking van vanochtend van de resten van wat vermoedelijk een toren is geweest, doet de onzekerheid over het middeleeuwse plattegrondje afnemen. “Het oude kaartje zou natuurlijk ook een tekening kunnen zijn geweest om aan te geven hoe de verdedigingswerken van de stad eruit zouden komen te zien”, oppert een van de aanwezige gidsen.

Cookieinstellingen