Onderzoek naar de geschiedenis van de Arbeitseinsatz tijdens WOII

Foto: CC0

De arbeidsinzet, waar bovenstaand letteraffiche over gaat, bestond al voor de Tweede Wereldoorlog in het kader van de werkloosheidsbestrijding.

In de oorlog werden Nederlandse arbeidskrachten in Duitsland ingezet als werkkracht voor de Duitse industrie. Wanneer men weigerde werd de uitkering (steun) ingehouden. De ‘vrijwilligers’ hadden dus weinig keus. Geschat wordt dat er zo’n 500.000 Nederlanders betrokken waren bij de arbeidsinzet.

Oproep: herinneringen aan de Arbeitseinsatz gezocht

Nationaal Comité 4-5 meiHet Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt mannen die tijdens de oorlog hebben deelgenomen aan deze gedwongen tewerkstelling in Duitsland. Kent u mensen die hun verhaal willen delen ten behoeve van een promotieonderzoek?

Wilt u uw herinneringen delen in een kort vraaggesprek? Of heeft u materiaal zoals dagboeken, brieven of ander materiaal van een arbeider uit de Tweede Wereldoorlog? Dan hoort onderzoekster Renske Krimp dat heel graag van u.

Het doel is om een studie te maken van de herinneringen van gedwongen tewerkgestelden tijdens de Arbeitseinsatz. Onderzoeker Renske Krimp ontvangt uw reactie graag via mailadres [email protected] of via telefoonnummer 0207183512. Alvast hartelijk dank!

Cookieinstellingen