Oproepen in het kader van de Maand van de Geschiedenis

Foto: 75 jaar bevrijding Limburg

De Limburgse aftrap van de Maand van de Geschiedenis vindt dit jaar plaats in Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard.

Na de officiële opening is er een afwisselend middagprogramma voor het hele gezin met verschillende activiteiten rondom Wereldoorlog II. Met films en foto’s uit die tijd, de voorstelling ‘Het kreeg nog een staartje’ door Jong Laagland, exposities, rondleiding en mode uit de oorlog, of doe mee aan een oorlogsstadswandeling, een creatief herdenkingsbord maken en meer. Door mee te doen, luisteren en vertellen houden we de geschiedenis van Wereldoorlog II levend en beseffen we hoe belangrijk vrijheid is. Lees verder onder de foto.

Bevrijding van Sittard

Oproep: Oorlogsschatten

Om de oorlogsgeschiedenis levend te houden zijn we op zoek naar films, foto’s en documenten of kleine objecten uit Wereldoorlog II. Je kunt deze dag je materiaal voorleggen aan historisch deskundig medewerkers. Na een scan wordt de opname geplaatst in collectie oorlogsbronnen en website Bevrijdingsalbum Limburg.

Oproep: Oral History – vertel uw verhaal

We zijn op zoek naar mensen die een verhaal uit Wereldoorlog II willen vertellen. Heb jezelf de oorlog meegemaakt of ken je een verhaal van iemand die de oorlog heeft meegemaakt, kom het dan vertellen. Zo blijft ons verleden ook voor nieuwe generaties bewaard. De verhalen worden geborgd bij de verhalenbank van het Erfgoedcentrum De Domijnen en een provinciale databank. Mail [email protected] om je aan te melden.

Oproep: versierde kinderfiets

Weet je hoe kinderen 75 jaar geleden de bevrijding vierden? Ze versierden hun fietsen en hielden een optocht. Omdat de Maand van de Geschiedenis in het teken van 75 jaar bevrijding staat, herhalen we deze bijzondere manier van feestvieren.

Doe je mee? Kom dan op zondagmiddag 29 september tussen 12:30 en 12:45 uur met je versierde fiets naar het Ligneplein. Een speciale jury zoekt de mooiste fiets uit. Daarna fietsen alle kinderen samen in optocht naar Erfgoedcentrum De Domijnen: hiermee is de Maand van de Geschiedenis officieel geopend. Daar wordt ook de winnaar met de mooist versierde fiets bekendgemaalt en die krijgt natuurlijk een leuke prijs.

Meer informatie volgt op www.dedomijnen.nl en media.

 

Reacties