Einde voor fusietoets scholen nabij

Foto: CC0 via pxhere

Het wordt voor basis- en middelbare scholen weer makkelijker om samen te gaan. Een wetsvoorstel dat een einde maakt aan de zogenoemde fusietoets, kan op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.

De fusietoets, die strikte voorwaarden stelt aan het samengaan van scholen, werd in 2011 ingevoerd. Het doel was om de vorming van grote onderwijskoepels te voorkomen. Het schrikbeeld was dat van Amarantis, een mbo-koepel die vanwege problemen met de financiën en de kwaliteit van het onderwijs in 2012 werd opgebroken.

Maar de toets heeft uiteindelijk maar weinig fusies tegengehouden, zei minister Arie Slob (Onderwijs) donderdag in debat met de Kamer. Volgens onder meer coalitiepartijen VVD en D66 is het paard achter de wagen gespannen, omdat de grote onderwijskoepels al zijn gevormd voor de invoering van de fusietoets.

En in regio’s waar het aantal leerlingen terugloopt, zijn fusies juist nodig om voldoende onderwijs te garanderen, vinden de regeringspartijen. Daarbij is de fusietoets een obstakel.

Cookieinstellingen