Koningsvogelschieten Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Aanstaande zondag 15 september organiseert Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd haar jaarlijkse koningsvogelschieten.

Dit jaarlijks evenement vindt plaats bij het schutterslokaal in de Ursulinentuin aan de voet van Dominicanenwal in Sittard.

Het koningsvogelschieten wordt voorafgegaan door een feestelijke schuttersmis, die dit jaar – met medewerking van Veldeke Krènk Zitterd – voor het eerst volledig in het Sittards dialect zal plaatsvinden. De Sjöttemès wordt gehouden in de Sint Michielskerk op de Markt en begint om 09:30 uur. De Hofzengesj oet Eueverhaove luisteren de dienst op.

Tijdens deze schuttersmis wordt Fred den Rooijen door deken van Rens officieel geïnstalleerd tot broedermeester* van de Sjtadssjötterie.

Om 13:15 uur vindt de officiële start van het koningsvogelschieten plaats. Nadat erelid mr. Andries Houtakkers tot beschermheer van de schutterij is geïnstalleerd, worden de openingsschoten gelost door burgemeester Cox, deken van Rens en de huidige regerende koning. Vervolgens barst de strijd los om de felbegeerde titels van:

  • Koning der Sjtadssjötterie Sint Rosa 2019 – 2020
  • Burgerkoning 2019 – 2020
  • Jeugdkoning 2019 – 2020

Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich – op vertoon van een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs of ID-kaart) – zondagmiddag voor deelname aanmelden. Ook de jeugdige schutters kunnen zich dan aanmelden bij de buksmeesters.

Iedereen is van harte welkom en voor een natje, droogje en muziek wordt uiteraard gezorgd.

* De broedermeester bidt voor bij religieuze gelegenheden waarbij de schutterij betrokken is (bijvoorbeeld processies) en tevens bij een begrafenis, dodenherdenking, voorafgaand aan bijvoorbeeld het koningsvogelschieten en andere belangrijke schutters-evenementen waarbij Gods zege wordt gevraagd voor het slagen ervan óf gebeden wordt voor het uitblijven van ongelukken.

'

Reacties

article
171183
Aanstaande zondag 15 september organiseert Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd haar jaarlijkse koningsvogelschieten. Dit jaarlijks evenement
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190910/koningsvogelschieten-sjtadssjotterie-sint-rosa-zitterd/
2019-09-10T20:33:30+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/08/17203833/sjtadssjo%CC%88tterie-sint-rosa-zitterd.jpg
koningsvogelschieten, Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd
Nieuws