Kankerpatiënt Harrie Dekkers zet fitnessevent op touw

Foto: SGN

In maart van dit jaar krijgt zumba-fitnessinstructeur Harrie Dekkers (51) uit Munstergeleen de diagnose darmkanker.

Een zwaar behandeltraject volgt. De gedreven sportman slaat zich er goed doorheen. Nog tijdens zijn chemokuur gaat Harrie alweer naar de sportschool. Daarnaast zet de ziekte hem ertoe aan een groot zumba-evenement te organiseren. Op 6 oktober aanstaande vindt 4 Guys on Stage plaats in Geleen. Met dit event wil hij – samen met het Nationaal Fonds tegen Kanker – de aandacht vestigen op het belang van sporten en bewegen bij kanker.

Je kreeg kanker, maar je voelde niets voor de rol van patiënt. Hoe zit dat?
“In maart werd bij mij darmkanker met uitzaaiingen naar de lever ontdekt. Zo’n boodschap raakt je behoorlijk. Maar toch liet ik me niet meeslepen in het gevoel van: ik ben kankerpatiënt. Daar wilde ik niet aan toegeven. Daarvoor ben ik van nature te positief ingesteld. Op de een of andere manier vind ik die ziekte niet bij mij passen. Ik sport mijn hele leven al. Vanaf mijn vroege jeugd. Mijn lichaam is dan ook zeer getraind. Ik rook en drink niet. Ik heb marathons gelopen, aan bodybuilding en rugby gedaan. Ik ben zelfs een keer uitgekomen voor het nationale rugbyelftal. Het is algemeen bekend dat je met een gezonde leefstijl het risico op kanker kunt verkleinen. Maar mijn situatie laat zien dat gezond leven geen honderd procent garantie biedt.”

Hoe verliep je behandeling?
“In april was mijn eerste operatie en ik onderging daarna chemotherapie. Dat verzwakt je behoorlijk. Maar dankzij mijn ijzersterke gestel heb ik me er goed doorheen geslagen. En mentaal kan ik ook wel tegen een stootje. Zes weken na de operatie en nog tijdens de chemotherapie vroeg ik mijn hoofdbehandelaar van het Zuyderland ziekenhuis of ik weer voorzichtig een beetje mocht gaan trainen. Hij moedigde het aan. Hij zei dat sporten goed is tegen de bijwerkingen van de chemo. Dat bleek ook. Negen weken na die operatie zat ik alweer op 85% van mijn oorspronkelijke kracht en conditie. Daar ga je je mentaal ook beter door voelen.”

Tijdens je ziekte besloot je een groot zumba-festijn op te zetten dat de bewustwording rond bewegen en sporten bij kanker moet vergroten. Waarom?
“Het evenement op 6 oktober heb ik voor een deel vanuit mijn ziekbed voorbereid. Ook dat gaf me een positieve mindset. Ik was geïnspireerd geraakt door het Nationaal Fonds tegen Kanker. Dit kleine fonds wil dat mensen met kanker door de ziekenhuizen standaard een beweegprogramma krijgen aangeboden. Uit hun onderzoek blijkt dat hoe fitter mensen vóór een behandeling kunnen worden gemaakt, hoe beter ze de behandeling kunnen doorstaan en hoe sneller ze daarna herstellen. Sporten en bewegen, ook tijdens en na de behandeling, zijn dus waardevol voor kankerpatiënten. Dat sluit aan bij mijn eigen ervaringen. Daarom wil ik de opbrengst van mijn event doneren aan dit fonds. Dat geld is bedoeld voor beweegprojecten voor mensen met kanker.”

Het is dus ook om deze reden belangrijk dat er veel bezoekers komen?
“Zeker. Maar ik verwacht ook een grote toeloop. Zumba is onverminderd populair. Deze vorm van fitness voelt als een feestje. Je beweegt op de vrolijke klanken van Latijns-Amerikaanse muziek. Salsa, merengue en cumbia. Maar ook andere wereldmuziek wordt gebruikt. Bij zumba ben je met je hele lijf bezig, met je armen, je benen en het centrum van je lichaam. Je verbrandt bij zumba sneller meer calorieën dan bijvoorbeeld bij spinning. En dat bij de opzwepende muziek van Jennifer Lopez!”

Moet je over danstalent beschikken om mee te kunnen komen bij een zumba-fitnessles?
“Meedoen is niet moeilijk. Dat geldt zeker voor mijn eigen lessen. Ik houd de choreografie bewust eenvoudig, zodat iedereen de pasjes goed kan volgen en nadoen.”

Je haalt voor 6 oktober grote namen uit het buitenland. Kun je iets meer over deze toppers vertellen?
“Ik wil er een groots spektakel van maken. Daarvoor heb ik precies de juiste trainers weten te boeken, die weten hoe je een sportief feestje moet bouwen. Ieder heeft een uitgesproken eigen stijl. George Iu uit Hongkong is wereldwijd bekend in het zumba-circuit. Zijn lessen, met karate- en kungfu-elementen, zijn zeer de moeite waard. Jon Martin uit Barcelona bedenkt heel knappe choreografieën met invloeden uit de flamenco. Ihovanis Villaurrutia Rivera komt uit Cuba. Zijn lessen kenmerken zich door een geweldige Latijns-Amerikaanse flair. Zelf kom ik ook in actie. Echter, er is een kleine kans dat het niet lukt en dat ik een vervanger moet regelen.”

Hoe zit dat?
“Eind augustus moest ik nog een laatste operatie ondergaan. Het kan zijn dat ik op 6 oktober nog niet helemaal topfit ben om de deelnemers optimaal op te zwepen. Maar hoe dan ook, het wordt een onvergetelijk fitnessfeest. Waar iedereen een supergoed gevoel aan zal overhouden en … euh … ook een beetje spierpijn natuurlijk. Extra mooi is dat je ook nog bijdraagt aan een goed doel!”

Het zumba-event 4 Guys on Stage vindt plaats op zondag 6 oktober 2019 in De Hanenhof, Herenhof 2 in Geleen. Deelname: € 30,- p.p.

Het Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK) zet zich ervoor in de Nederlandse kankerzorg te verbreden met programma’s op het gebied van beweging en voeding, en psychosociale ondersteuning. Deze ‘mensgerichte’ benadering in aanvulling op de tumorgerichte behandeling levert mensen met kanker meer perspectief en levenskwaliteit op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat gericht bewegen en/of sporten als onderdeel van de behandeling van grote waarde is voor kankerpatiënten. Meer informatie: www.tegenkanker.nl.

Reacties