De stikstofproblematiek gaat vanzelfsprekend ook niet aan de gemeente Sittard-Geleen voorbij.
Gemeenteraadslid Marcel Claessens heeft namens de politieke groepering
gob vragen gesteld aan het college van B&W inzake het Programma Aanpak
Stikstof (PAS). Hij stelt die vragen naar aanleiding van de uitspraak die de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State daarover op woensdag 29 mei 2019 heeft gedaan.
De Raad van State heeft geoordeeld dat het PAS onvoldoende onderbouwd is om vergunningen voor nieuwe activiteiten te verstrekken. Kort gezegd, de Raad van State zet een streep door soepele stikstofnorm en verbiedt de overheid om boeren en andere bedrijven en instanties nog milieuvergunningen te verlenen op basis van de verwachte, en niet wetenschappelijk onderbouwde, toekomstige vermindering van hun stikstof en ammoniakuitstoot. Deze uitspraak en de nog te verwachtten uitspraken hebben grote gevolgen voor de agrarische sector, maar mogelijk ook voor bestemmingsplannen van nieuwe wegen en bedrijven (terreinen) in de gemeente Sittard-Geleen.
Naar aanleiding hiervan stelt raadslid Marcel Claessens namens het gob een aantal vragen aan het College van B&W.
Hij wil weten of door de uitspraak van de Raad van State agrarische of andere bedrijven en instanties in Sittard-Geleen zijn getroffen, die een vergunning hebben ontvangen of een aanvraag voor een vergunning hebben ingediend en of de uitspraak gevolgen heeft voor bestemmingsplannen.
Verder wil hij weten of en zo ja welke gevolgen er zijn voor de aanstaande verbreding van de A2 tussen Kerensheide en Het Vonderen.
Ook vraagt hij het College in hoeverre gedupeerden in de gemeente worden geïnformeerd over de gevolgen van deze uitspraak en welke rol het daarin ziet voor de gemeente Sittard-Geleen.
Tenslotte vraagt hij of en in hoeverre de gemeente hierin gezamenlijk optrekt met andere gemeenten en de Provincie Limburg bij het in kaart brengen van de gevolgen van de uitspraak.