Jaarlijkse open dag Heemkundevereniging Geleen op 6 oktober

Foto: Heemkundevereniging Geleen

Op zondag 6 oktober 2019 organiseert Heemkundevereniging Geleen haar jaarlijkse open dag.

De vereniging stelt haar lokalen aan de Jupiterstraat 35 in Geleen van 11:00 tot 16:00 uur open voor belangstellenden die een kijkje willen nemen achter de schermen van deze actieve vereniging.

Naast de vaste activiteiten zoals de genealogie (stamboomonderzoek) en digitalisering zijn ook de collectie bidprentjes, schilderijen, voorwerpen en fotodocumentatie, waaronder honderden klassenfoto’s te bezichtigen. Verder kan de bezoeker de nieuwe aanwinsten bekijken.

Opening nieuwe expositie over de oorlog

Op zondag 6 oktober is voor het eerst de geheel nieuwe tentoonstelling Bezetting, Bombardement, Bevrijding in Limburg en Geleen te zien. De expositie geeft inzicht in een aantal facetten van de bevrijding van Limburg en Geleen. Verder zijn er een aantal geheel nieuwe panelen samengesteld over de oorlogsjaren in Geleen met ruim aandacht voor het bombardement en omgekomen Geleners.

Geheel nieuw is de mogelijkheid voor bezoekers om via een muisklik op de kaart te zien waar op 5 oktober 1942 de bommen terecht kwamen en wie of welk gezin daarbij om het leven kwam. Ook de bidprentjes van deze personen (voor zover er bidprentjes van zijn) kunnen bekeken worden. Tenslotte is ook te zien vanwaar Joden gedeporteerd zijn, en niet meer zijn teruggekeerd.

De aanwezige vrijwilligers en bestuursleden van de Heemkundevereniging beantwoorden graag uw vragen.

Heeft u thuis nog foto’s, boeken, schilderijen of ander materiaal uit Geleen? Denk dan aan de Heemkundevereniging, zij houdt zich daarvoor graag aanbevolen.

Cookieinstellingen