Donderdag presentatie resultaten bodemonderzoek Einstein Telescoop

Foto: limburgs heuvelland LightPhoenix [CC BY-SA 3.0]

In 2022 wordt binnen Europa de locatie gekozen voor de Einstein Telescoop. Nederland – meer specifiek Zuid-Limburg – is hiervoor in de race.

Met de Einstein Telescoop is de mensheid voor het eerst in staat tot de randen van het universum te kijken. Helemaal terug naar de Big Bang – het ontstaan van alles.

De Einstein Telescope heeft een specifieke geologische ondergrond nodig en moet zijn gelegen in een stil gebied, met als achterland een innovatieve omgeving. Het grensgebied in Zuid-Limburg is hiervoor ideaal. Maar ook Sardinië en een gebied bij Boedapest zijn mogelijk geschikt voor het bouwen van de ondergrondse telescoop.

De Einstein Telescope bestaat uit drie ondergrondse tunnels, elk met een lengte van tien kilometer. Het is feitelijk een kolossaal meetinstrument waarmee tien keer nauwkeuriger kan worden gemeten dan tot nu toe het geval is. Met de tunnel wil men het bestaan van de door Einstein voorspelde zwaartekrachtgolven aantonen en bestuderen om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan van het heelal.

De kandidatuur van Limburg als toekomstige locatie voor de Einstein Telescope wordt stap voor stap voorbereid. Er zijn wetenschappelijke allianties gesloten, internationaal gerenommeerde wetenschappers aangetrokken en de economische potentie is onderzocht. Van de wetenschappelijke toppers tot de maakindustrie zal van de komst van de Einstein Telescoop profijt worden getrokken. Nederland kan zo excelleren op mondiale kennispositie en duurzame economische groei bestendigen.

Aanstaande donderdag worden in Nieuwspoort de resultaten van een bodemonderzoek bij de beoogde locatie in Zuid-Limburg gepresenteerd.

Zie ook:

Cookieinstellingen