Extra kosten en vertraging projecten grondverzet door PFAS-regels

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

PFOS en PFOA zijn chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen.

Deze stoffen behoren tot de groep poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) en zijn door mensen gemaakt. Deze stoffen zijn in veel producten toegepast, zoals in zonnebrandcrème, muggenspray en cosmetica. De stoffen zijn in het milieu terechtgekomen: in water en in de bodem.

Burgerraadslid Fred Vroomen heeft het College van B&W een aantal vragen gesteld naar aanleiding van de door de minister van I&W opgedragen onmiddellijke uitvoering van het ‘handelingskader PFAS-houdende grond en baggerspecie’. Gevolg hiervan is dat afgegraven grond alleen mag worden hergebruikt en afgevoerd als die grond is onderzocht op aanwezigheid van PFAS en geen verhoogde gehalten bevat.

Dit remt tal van bouwactiviteiten in de regio. Ook het Corio-Glanaproject, waarvan momenteel de herinrichting van het Geleenbeekdal in Sittard in uitvoering is, loopt daardoor maanden vertraging op.

Vroomen wil daarom van het College van B&W weten of en welke bouw- en grondwerken binnen de gemeente worden getroffen door het handelingskader PFAS, hoe de gemeente hiermee omgaat en of er gevolgen zijn voor vastgelegde of beoogde bestemmingsplannen.

Verder wil hij weten of er financiële gevolgen zijn te verwachten, hoe groot die zullen zijn en welke gevolgen die zullen hebben voor de gemeentelijke begroting.

Tenslotte vraagt hij wat er gebeurt als er daadwerkelijk PFAS/PFOS stoffen in de af te graven grond worden aangetroffen. Blijft de gemeente dan met die grond zitten?

Cookieinstellingen