Lezing: 75 jaar bevrijding Sittard, maar niet voor iedereen

Settela Steinbach, Holocaustslachtoffer uit Buchten.
Settela Steinbach, Holocaustslachtoffer uit Buchten.
Foto: CC0

Op donderdag 24 oktober 2019 om 19:30 uur wordt in Oos Zittesj Hoes in Sittard door LGOG De Westelijke Mijnstreek in samenwerking met Vereniging Sittards Verleden, De Domijnen en HV Nieuwstadt, een lezing gegeven over de bevrijding van Sittard in september 1944.

Een aantal sprekers brengen diverse aspecten van deze bijzondere tijd onder de aandacht. De avond wordt bovendien muzikaal opgeluisterd door het duo Sonidus.

Opmars

Op 4 september 1944 werd bevrijd Mesch het eerste kerkdorp van Nederland. De bevrijding van Zuid-Limburg verliep redelijk voorspoedig. Op 14 september Maastricht, 18 september Sittard en op 29 september Holtum en Nieuwstadt. Na de bevrijding van Sittard en omgeving viel de opmars van de geallieerden min of meer stil.Granatentijd

Een bijzondere periode brak aan voor de bewoners van Sittard en omgeving: voor de vanuit Limburg naar elders getransporteerde Joden en Sinti, voor de verzetsmensen, voor de bevolking van Nieuwstadt, voor de bewoners van de Selfkant en voor de Sittardse bevolking begon de zogenaamde granatentijd.

Programma

De sprekers schenken achtereenvolgens aandacht aan de Joden- en Sintivervolging (Jac.Lemmens), het verzet Susteren e.o. (Mariek Pernot), de evacuatie van Nieuwstadt (Mia Alberts) en de deportatie van de bewoners van de Selfkant (Peer Boselie). Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door het duo Sonidus: Iris Köhlen-van Cleef (fluit/piccolo) en Suzanne Welters (sopraansaxofoon/altsaxofoon).

Cookieinstellingen