Van ontwerp tot changement – decorploeg Zittesje Revuu is van alle markten thuis

Foto: © Zittesje Revuu

Eén keer per drie jaar komen ze bij elkaar om samen de schouders onder het revueproject te zetten.

Eerst enkele maanden in de Optochthal aan het Fischerpad in Sittard en vervolgens drie weken lang in de Sittardse schouwburg.

De 25 mannen én vrouwen van het decorteam van de Zittesje Revuu vormen een hecht vriendenteam en hebben hetzelfde doel: de reactie van het publiek uit de zaal als er weer een fantastisch decor verschijnt of als er een onverwacht technische hoogstandje geleverd wordt.

Een van de vele vrijwilligers is Fred Goossens. In het dagelijks leven werkzaam als manager Portable Kitchens bij Boels Rental in Sittard en al vele jaren betrokken bij de Zittesje revue. “Dit wordt mijn vierde revue”, vertelt Fred. “Als je niet kunt spelen, zingen, of grimeren, dan ga je bij de decorploeg. Het is een hele hecht team bestaande uit onder andere mensen met een eigen klussenbedrijf, kantoorpersoneel of creatieve mensen. We werken al meerdere jaren samen in vrijwel dezelfde samenstelling. Wat wel anders is dit jaar, is het proces dat we als decorploeg gevolgd hebben”.

Ontwerp ook in eigen beheer

Tijdens voorgaande producties werd het decor ontworpen door Marjan Melkert. Gezien de vele ervaring en aanwezige kennis heeft een deel van de decorploeg dit onderdeel voor de eerste keer ook zelf opgepakt. Fred Goossens: “We zijn met de schrijver Sjef Schurgers en de regisseur Nicole Schurgers om tafel gaan zitten en hebben ons het verhaal eigen gemaakt. Vervolgens heeft iedereen maquettes gemaakt en hebben we elkaar geïnspireerd om met steeds betere ontwerpen te komen. Samen met Lejao Beursgens, die onze decorploeg al jaren leidt, hebben we de definitieve ontwerpen gekozen. Het was een heel mooi en leerzaam proces waardoor we nu ook nog beter dan voorheen kunnen aansluiten op het verhaal van de voorstelling”.

Het ontwerpproces heeft begin dit jaar plaatsgevonden en vanaf juni is de decorploeg begonnen met bouwen in de optochthal. In de zomermaanden is er hard doorgewerkt en de meeste decorstukken zijn dan inmiddels ook gereed. Fred Goossens: “Als je de hal binnenkomt kun je niet om de decorstukken heen. De decors zijn ook dit jaar weer echt sjiek geworden en sommigen staan schuin in de hal omdat ze zo enorm groot zijn. Sinds kort repeteren de spelers ook in de hal. Dat is een spannend moment omdat spel en decor dan samen komen. Het is mooi om te zien als dit naadloos in elkaar valt. Daar kunnen we met z’n allen enorm van genieten”.

De reactie van het publiek

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de decorstukken die over enkele weken verhuizen naar de Sittardse schouwburg. Dan sluit de decorploeg het deel van ontwerpen en bouwen af en begint men aan de werkzaamheden in het theater. “Verschillende leden van de decorploeg nemen een vrije dag op om de verhuizing mogelijk te maken. We laden de decors zelf in, omdat we ook weten waar de kwetsbare delen zitten. Eenmaal in de schouwburg begint dan het opbouwen en het op de juiste plek inhangen van de grote decors”, vertelt Fred.

Tijdens de negen voorstellingen in de schouwburg voert de decorploeg in alle stilte haar werkzaamheden uit in het donker van de coulissen. Soms helpen ze ook spelers die zich snel moeten omkleden, omdat ze meteen weer het podium op moeten voor een andere rol. Fred Goosens: “Dan sta je met vier man om een speler heen, de grime, de pruiken, het geluid en de kleding. Dan is het samenspel en timing om te zorgen dat voor de toeschouwers in de zaal alles onopgemerkt verloopt”. Timing is ook essentieel bij het changeren van de decors. Fred Goossens: “De doorlopen in de schouwburg zijn spannend voor ons. Dan weten we als decorploeg hoeveel tijd we hebben om het oude decor van de bühne te halen en het nieuwe op te bouwen. Soms is het echt secondewerk, maar met het verstrijken van de voorstellingen krijgen we meer behendigheid en gaat alles sneller”.

Negen voorstellingen

De uitvoeringen vinden plaats op 8, 9, 10, 15,16,17, 22, 23 en 24 november in Schouwburg De Domijnen. Op de laatste voorstelling na (matineevoorstelling, aanvang 14:30 uur) beginnen alle uitvoeringen om 20:00 uur. De kaarten kosten 28,50 euro per persoon en dat is inclusief een pauzedrankje. Kaarten voor de negen voorstellingen zijn te bestellen via de website van Schouwburg De Domijnen.

decorploeg Hoog Bezuik

Reacties