Vallende sterren Orioniden op komst

Foto: Ramesh Kumar R [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

De Orioniden passeren de komende tijd de aarde, meldt Weeronline. Het is een niet al te grote zwerm met zo’n 20 meteoren per uur onder ideale omstandigheden.

Het maximum valt begin volgende week. Er staat dan rustig en grotendeels droog weer op het programma, maar mist en lage bewolking kunnen het zicht op de nachtelijke hemel mogelijk verpesten.

Het maximum valt dinsdag 22 oktober en daarom zijn de nachten naar dinsdag en naar woensdag de beste kijknachten. Het gedeelte van de hemel waarin de Orioniden te zien zijn komt in Nederland pas na middernacht op. Het hoogst aan de hemel zijn ze aan het einde van de nacht. De maan is ongeveer 30 procent verlicht. Dit kan een beetje storen.

Het vallende sterren event van de Orioniden valt qua aantallen tegen in vergelijking met de Perseïden in de zomer en de Geminiden in de winter. Wel zijn vallende sterren van de Orioniden vaak mooi om te zien, omdat ze regelmatig een nalichtend spoor geven.

De Orioniden zijn stukjes afval van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. De Orioniden zijn snelle meteoren (66 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur).

Cookieinstellingen