Fractie Fredrix stelt vragen over bestemmingsplan Gardenz

Gardenz Geleen
Gardenz Geleen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De in het centrum van Geleen gevestigde elektronicazaak Boxxer heeft bezwaar ingediend tegen de verlening van een omgevingsvergunning aan elektronicazaak EP Tummers voor het openen van een vestiging op Gardenz in Geleen.

Naar aanleiding daarvan heeft de fractie Fredrix schriftelijk vragen gesteld aan het college van B&W. Daarbij wordt verwezen naar de gang van zaken rond de vergunningverlening aan voor een vestiging van Intersport. Intersport opende er in mei 2016 een ‘megastore’ en daarvoor werd het bestemmingsplan bij wijze van uitzondering tijdelijk ‘opgerekt’. Afgesproken werd dat Intersport na vijf jaar zou verhuizen richting stadion Fortuna Sittard. Rechtszaken die daartegen door winkeliers werden aangespannen werden allemaal verloren.

Volgens Fredrix werd toen al gewezen op ‘een gevaarlijke precedentwerking’ van deze uitzonderingspositie.

Verder wijst Fredrix erop dat in 2015 is door de gemeente, samen met de VVE, Delta LLoyd, het Centrummanagement Geleen en bureau Seinpost het document Actualisatie Centrum Geleen werd opgesteld.

Enkele belangrijke uitgangspunten van deze actualisatie:

  • Terughoudendheid t.a.v. het ontwikkelen/toestaan van retailplannen buiten de centra en
  • het op termijn wegbestemmen van detailhandel- en horecabestemmingen buiten het Kernwinkelgebied.

Fredrix stelt dat het verlenen van een omgevingsvergunning aan elektronicazaak EP Tummers voor vestiging op Gardenz daarmee niet valt te verenigen.

Fredrix stelt dat de precedentwerking het risico inhoudt dat ook andere gegadigden zich zullen melden voor vestiging op Gardenz, waar de vestigingsvoorwaarden gunstiger zijn dan in het centrum (lagere prijs per vierkante meter winkeloppervlak en gratis parkeren) en vraagt of het college van B&W die visie deelt. Verder vraagt ze hoe de vergunningverlening aan EP Tummers valt te rijmen met de in de Actualisatie Centrum Geleen gemaakte afspraken. Tenslotte wil Fredrix weten waarom er nu opnieuw wordt afgeweken van het bestemmingsplan, terwijl dat voor Intersport bij wijze van uitzondering en eenmalig zou zijn gebeurd.

Cookieinstellingen