Buurkrachtbuurten besparen jaarlijks 10 miljoen kg CO2

Foto: CC0

De bijna 400 Buurkrachtbuurten die Nederland inmiddels telt, hebben een mijlpaal bereikt: bewoners van deze buurten besparen dankzij succesvolle buurtacties voor energiebesparing samen meer dan 10 miljoen kilo CO2-uitstoot op jaarbasis.

Dat scheelt hen gemiddeld maar liefst € 540 op hun energielasten, elk jaar weer. Het Limburgse aandeel in deze bijzondere prestatie is ruim 10 procent. In deze provincie leverden buurtacties al 660 energiebesparende maatregelen op, gemiddeld 23 per actie. En er zit nog meer in het vat.

Limburgse buurtinitiatieven wegen zwaar mee

De afgelopen jaren sloten bijna 30 Limburgse buurten en dorpen zich bij Buurkracht aan. Dankzij acties in deze buurten besparen de deelnemers samen inmiddels 1.080 ton CO2-uitstoot per jaar. Buurtbegeleider Roxanne Oude Alink in Limburg en Zuidoost-Brabant: “Buurkracht is zes jaar geleden opgericht om buurten te mobiliseren voor energiebesparing. Het idee om daarbij ondersteuning te bieden met een buurkracht-app en een buurtbegeleider sloeg aan en Buurkracht groeide uit tot dé expert in het in beweging brengen van buurten. En het is prachtig om te zien hoeveel enthousiaste bewoners hun buurkracht nu ook op andere terreinen inzetten om samen hun buurten mooier, beter, groener, veiliger en gezelliger te maken.”

Buurtteams hebben de smaak te pakken

Er zijn veel buren actief in de provincie. “Wij helpen mensen die in hun buurt aan de slag willen om een buurtteam te vormen en ondersteunen ze bij het enthousiasmeren van de buurt. Zo heeft het team in Bunde onlangs een zonnepanelenactie gelanceerd. Het team in de Norbertuswijk in Horst heeft dit jaar tot nu toe twee acties georganiseerd, voor zonnepanelen en isolatie. In totaal hebben buren er al 112 energiebesparende maatregelen genomen, goed voor een CO2-reductie van 164 ton. Een geweldige prestatie die smaakt naar meer.

Cookieinstellingen