Gloed van fakkel Olefins 4 boven Sittard te zien

<em>De hemel boven Geleen, gezien vanaf de Wilhelminastraat in Sittard</em>
De hemel boven Geleen, gezien vanaf de Wilhelminastraat in Sittard
Foto: SGN

Tijdens het opstarten van naftakraker Olefins 4 van Sabic op Chemelot wordt er regelmatig gefakkeld. De veertig jaar oude kraker heeft afgelopen maanden een Turn Around ondergaan, een grote, zesjaarlijkse onderhoudsbeurt.

Bij fakkelen worden gassen die niet in een fabriek kunnen worden verwerkt verbrand om te voorkomen dat deze gassen in het milieu terechtkomen.
Meestal wordt er gefakkeld omdat een fabriek weer in bedrijf wordt genomen na stil te hebben gelegen, bijvoorbeeld als gevolg van een onderhoudsstop. De leidingen worden dan schoon geblazen met gassen, die uiteindelijk via de fakkelinstallatie worden verbrand.

Ook kan het zijn dat een fabriek door een storing plotseling uit bedrijf moet worden genomen. De gassen die dan nog in de leidingen zitten, worden dan richting de fakkel geleid. Datzelfde gebeurt als de gassen in de fabriek niet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Ook dan worden ze verbrand.

Zaterdagavond werd stevig gefakkeld omdat zich tijdens het opstarten van Olefins 4 – een proces dat meerdere dagen in beslag neemt – een storing heeft voorgedaan. Voor de omgeving brengt het fakkelen licht en geluidsoverlast met zich mee. Ook heeft de omgeving last van trillingen. Zaterdagavond was er ook vanuit Sittard in het zuiden, boven Geleen, een rode gloed te zien. En zo werd het tijdens de Nacht van de Nacht niet echt donker.

Cookieinstellingen