D’n Tour nao ’t Konkoer: concert Philharmonie Sittard in Veldhoven

Foto: Philharmonie Sittard

Op zondag 10 november geeft het harmonieorkest van de Philharmonie Sittard om 14:30 uur een concert samen met Sub Umbra Veldhoven in theater ‘De Schalm’ in Veldhoven.

Dit concert vindt plaats in aanloop naar het concertconcours in Zutphen op 30 november aanstaande. Het harmonieorkest bestaat uit 85 leden en gaat in 2019 voor de tweede keer met dirigent Ingeborg Stijnen op concertconcours in de eerste divisie.

Sub Umbra Veldhoven onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek zal de muziekwerken Slavonic Dance No. 8 (Antonin Dvorák, arrangement José Schyns), Yiddish Dances (Adam Gorb) en Variazioni Sinfoniche su Non Potho Reposare (Hardy Mertens) ten gehore brengen. Na de pauze wordt de middag vervolgd met het concert van de Philharmonie Sittard onder leiding van Ingeborg Stijnen. Na het inspeelwerk Musica y Vinos (Manuel Morales Martinez) zullen de beide concourswerken uitgevoerd worden, te weten Angels in the Architecture (Frank Ticheli) en Battle of Hearts (Bert Appermont).

In Angels in the Architecture verklankt de componist het conflict tussen het goddelijke en duivelse. Het werk ging in 2008 in première in het Sydney Opera House en de titel verwijst naar de halovormige (op engelen gelijkende) ornamenten in het gebouw die moeten zorgen voor de juiste akoestiek. Battle of Hearts van Bert Appermont is een compositie uit 2017 en geïnspireerd op motieven uit het toneelstuk Das Käthchen von Heilbronn, dat in 1810 door Heinrich von Kleist werd geschreven. Appermont verbindt dramatiek, historische elementen, spanning en emoties van de verschillende personages in het toneelstuk tot een imposant muziekstuk. Deze compositie is in 2020 het verplichte werk in de eerste divisie op het Nederlands Kampioenschap voor Harmonieorkesten.

Tickets voor de muzikale ontmoeting tussen beide orkesten kosten 7,50 euro en zijn te reserveren door een e-mail te sturen naar [email protected].

Philharmonie Sittard

Reacties