Artamuse leidt ‘bedside singers’ op

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zingen voor mensen die op sterven liggen, dat is wat ‘bedside singers’ doen. In Amsterdam bestaat het initiatief al, hier introduceert stichting Artamuse het.

Geïnteresseerde bedside zangers en zangeressen worden opgeleid door Harrie Spronken, een doorgewinterde klassieke muziek- en zangdocent. Deelnemers moeten kundig zijn en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Niet alleen op het gebied van zang, ook in de omgang met mensen en ten aanzien van de gevoelige en bijzondere context van leven, dood en sterven.

De helende kracht van muziek

“Bedside singers zingen voor mensen in de laatste levensfase. Door zacht, liefdevol en aandachtig te zingen bieden zij een moment van ontspanning en bezinning in het proces rond het sterven. Naasten en zorgverleners zijn welkom om mee te luisteren. Voor hen kan het zingen een moment zijn waarop ‘zorgen voor’ even plaats maakt voor ‘samen zijn’.” Harrie Spronken herkent zich volledig in de omschrijving die op de site van Bedside Singers Amsterdam staat.

Op zijn vakgebied, klassieke (koor)zang, is Harrie Spronken een meester. De laatste jaren heeft hij een aantal initiatieven ontwikkeld voor speciale doelgroepen, zoals ouderen, zieken en nu stervenden. Zelf zou hij het nooit zo omschrijven, als doelgroepen. Harrie werkt met mensen, en hij werkt vooral met mensen die van muziek en zingen houden.

De bedside singers die hij opleidt bij Artamuse moeten zelfstandig zingen; je moet je partij kunnen zingen zonder steun van andere zangers. Ook moeten ze 1, 2, 3 én 4-stemmig willen en kunnen zingen, waarbij ze getraind worden om de eigen partij met overgave te zingen. Ze zullen zeker verschillen ervaren met koorzang, waarin je nog enigszins kunt verstoppen als zanger. Dat kan hier niet, bedside singers moeten dus ook zuiver kunnen zingen, hun stem kunnen aanpassen binnen een duo, trio of kwartet en om kunnen gaan met zangerszenuwen. Een hele waslijst aan voorwaarden maar het zingen zelf geeft ongelofelijk veel voldoening.

Wil je meer weten en/of je aanmelden als mogelijke bedside singer? Neem contact op met Harrie Spronken via de backoffice van Artamuse, telefoon 0464230100 en/of stuur een e-mail aan [email protected] onder vermelding van bedside singers. Kijk voor meer informatie over Artamuse op www.artamuse.nl.

Cookieinstellingen