Herdenkingsplechtigheid op Britse oorlogsbegraafplaats in Sittard

Vandaag vond in de Grote Kerk van Sittard zoals elk jaar op de tweede zondag van november weer een sfeervolle oecumenische herdenkingsdienst plaats ter gelegenheid van Klaprooszondag.

Aansluitend op de dienst vond ook op de Britse oorlogsbegraafplaats in Ophoven een herdenkingsplechtigheid plaats. Daarbij werden kransen gelegd door vertegenwoordigers van burgerlijke en militaire instanties. Gouverneur Theo Bovens legde een krans namens de Provincie Limburg, burgemeester Sjraar Cox deed dat namens de Gemeente Sittard-Geleen. Namens de Stichting Oorlogsgravencomité gebeurde dat door voorzitter mevrouw Tedje Versteegh. De vierde krans werd gezamenlijk gelegd door de Britse Luitenant Generaal Skeats CBE en de Duitse kolonel Warda namens JFC Brunssum. Ook werden kransen gelegd door:

  • Kolonel Kemna, senior National Representative
  • Group Captain Johnson. UK Senior National Representative
  • Major Alexandra Francois, French National Representative
  • dhr. Harrie Hox en mw. Betty Voorhuijzen namens het Oranje Comité Sittard
  • dhr. Timmermans namens Royal British Legion, Holland branch
  • dhr. Nieling namens de Bond van Wapenbroeders
  • dhr. John Snackers namens de Vereniging Oud Marines
  • dhr. Rex Thompson namens Royal Air Forces Association Amsterdam Branch Club Limburg
  • Guusje Nieuwenhuis en Chiel van der Wal namens de Jeugd van Sittard

Tenslotte plaatsten kinderen van Gynmastiekvereniging Swentibold, BS De Wissel en de andere aanwezige kinderen de door leerlingen van Kindcentrum Sittard vervaardigde klaprozen bij de graven.

De herdenkingsplechtigheid werd dit jaar bijgewoond door familie van Flying Officer Kenneth Hackett. Kenneth Hackett, 143102, RAF, 21st Squadron is begraven in graf B 15 op de Britse militaire begraafplaats in Ophoven. Op uitnodiging van het Oorlogsgraven Comité Sittard waren dit jaar zijn kleinzoon Martin Hartigan, zijn echtgenote Keila en hun 3 kinderen te gast bij de herdenkingsplechtigheid. Het was het eerste familiebezoek voor Kenneth Hackett. De moeder van Martin was Judy, zij overleed in maart dit jaar. Judy was het jongste kind en dochter van Kenneth en werd geboren op 29 oktober 1944, maar zij heeft haar vader nooit meer gezien. Kenneth Hackett stortte op 2 februari 1945 rond 22:00 uur neer met zijn De Haviland Mosquito bommenwerper en overleefde die crash niet.

Zie ook: Oorlogsgravencomité Sittard opent adoptieregister

Cookieinstellingen