Burgerlijke ongehoorzaamheid – parkeerautomaten in Sittard gesaboteerd

Foto: SGN

Onbekende daders hebben afgelopen nacht drie parkeerbetaalzuilen in Sittard onklaar gemaakt. Het betreft twee betaalzuilen op parkeerplaats Steenweg en een betaalzuil bij de Baenje.

Op een van de betaalzuilen op parkeerplaats Steenweg was een A4-tje geplakt waarop de vandalen hun actie toelichten. De gemeente voert volgens hen een destructief parkeerbeleid dat middenstand, ondernemers, burgers, bezoekers, toeristen en vastgoedeigenaren schaadt. De ene na de andere winkel sluit noodgedwongen de deuren, het water staat de winkeliers aan de lippen en het ondernemersklimaat verslechtert met de dag. En dat terwijl er wel geld is voor de aankoop van het leegstaande voormalige pand van V&D op de Markt, zo luidt de boodschap, die eindigt met een dreigement:

“Wanneer spectaculaire positieve veranderingen op zeer korte termijn uitblijven, dan is dit slechts het begin…”.

In een reactie laat de gemeente Sittard-Geleen weten aangifte van vernieling te hebben gedaan. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de argumenten in de boodschap van de vandalen niet kloppen en dat de aankoop van het voormalige pand van V&D volledig los staat van het parkeerbeleid. Verder stelt de gemeente dat er geen enkel argument is om vernielingen aan te richten en dreigementen te uiten. “Als iemand het niet eens is met het huidige parkeerbeleid dan kan diegene via een burgerinitiatief de gemeenteraad in positie brengen om het beleid aan te passen.”

Overigens viel het met de schade aan de apparatuur mee: het pur-schuim dat in de betaalzuil was gespoten kon vrij eenvoudig weer worden verwijderd. De apparaten werken inmiddels weer.

sabotage betaalzuilen in Sittard

Cookieinstellingen