ProRail: vervangen spoorbrug Veestraat kan jaren duren

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De brug over het spoor aan de Veestraat in Sittard wordt vernieuwd. Dat heeft ProRail in overleg met de gemeente Sittard-Geleen besloten.

De brug werd op 9 april van dit jaar afgesloten voor auto- en vrachtverkeer. Dat gebeurde nadat uit een inspectie door een onafhankelijk bureau duidelijk was geworden dat de landhoofden waarop de brug rust niet volledig stabiel zijn. De brug verkeert in een matige conditie en mag daarom niet te zwaar worden belast. En omdat in de praktijk regelmatig (te) zwaar vrachtverkeer de brug passeerde werd besloten om de brug alleen nog te laten gebruiken door voetgangers, bromfietsers en motorrijders.

Voor bewoners van de wijk viel daarmee een ontsluitingsroute weg. Verzoeken om voor de brug een wegversmalling aan te brengen zodat personenauto’s de brug kunnen gebruiken kunnen niet worden gehonoreerd, omdat daarmee niet valt uit te sluiten dat toch te zwaar beladen auto’s, bijvoorbeeld met een volgeladen aanhanger de brug gebruiken

Dat de brug door ProRail vervangen gaat worden is goed nieuws. Het slechte nieuws is dat dit onmogelijk op korte termijn kan gebeuren. ProRail verwacht dat het regelen van de financiering voor het project, het ontwerpen van de nieuwe brug en de aanbestedingsprocedure en samen meerdere jaren in beslag zullen nemen. En vervolgens moet in overleg met reizigers- en goederenvervoerders een treinvrije periode worden ingepland zodat de oude brug veilig kan worden gesloopt en de nieuwe brug kan worden geplaatst. Op basis hiervan kan ProRail op dit moment nog geen realistische planning afgeven voor het project.

Cookieinstellingen