Marcia Luyten – Het geluk van Limburg

Foto: Het geluk van Limburg

Fontys Lerarenopleiding Sittard bestaat dit jaar veertig jaar. In het kader van dit jubileum organiseert Fontys in samenwerking met De Domijnen en boekhandel Krings op 28 november om 15:30 uur een lezing door Marica Luyten.

Jubileumlezing Fontys Lerarenopleiding Sittard

De lezing gaat over haar boek Het geluk van Limburg en wordt gegeven in de collegezaal van Fontys. Thema van dit boek is de geschiedenis van de mijnkolonie Heilust geplaatst in de bredere context van het Limburgse mijnbouw-verleden.

Tijdens haar jeugd in Zuid-Limburg hoorde Marcia Luyten vrijwel niets over het traumatische mijnverleden van de streek. Een duik in dat verleden voor haar boek Het geluk van Limburg raakte haar meer dan ze had verwacht. Doordat ze het dramatische levensverhaal van Jack Vinders, de Limburgse zanger afkomstig uit een mijnwerkersgeslacht uit de Kerkraadse kolonie Heilust, op een vloeiende manier heeft weten te vervlechten in de sociaal-economische mijngeschiedenis, leest het boek als een roman die maar moeilijk is weg te leggen.

Het boek verscheen in 2015, precies vijftig jaar na het kabinetsbesluit de mijnen te sluiten. In 2016 ontving ze voor Het geluk van Limburg de prestigieuze Brusseprijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het beste Nederlandse journalistieke boek.

Over Marcia Luyten

Marcia Luyten (schrijver, journalist, publicist en presentator) schreef eerder de boeken Wit, niet blank (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013). Momenteel werkt Marcia Luyten aan de biografie van koningin Maxima (2021).

De lezing vindt plaats op donderdag 28 november van 15:30 tot 17:00 uur in lokaal 0.13a, de collegezaal van Fontys aan de Monseigneur Claessensstraat 4 in Sittard.

Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand.

Ook geïnteresseerden buiten de opleiding zijn van harte welkom. Deelname is gratis en aanmelden niet noodzakelijk.

“Een meeslepende geschiedenis. Luyten trekt literaire registers open; haar taalgebruik is barok, gekruid en vol compassie.” – quote De Volkskrant, bekroond met 5 sterren.

Cookieinstellingen