Manifestatie Laefbaar Obbeeg en Beeg (LOB) pro unilocatie druk bezocht

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Naar schatting zo’n 500 inwoners van Obbicht en Grevenbicht namen zaterdagmiddag om 15:00 uur deel aan de manifestatie Pro Unilocatie.

De manifestatie vond plaats op de Kempenweg ter hoogte van de plek waar in de toekomst mogelijk een nieuwe basisschool/integraal kindcentrum en een sportaccommodatie wordt gerealiseerd voor leerlingen en sporters uit beide Maasdorpen. Keuze voor deze locatie komt volgens de voorstanders ten goede aan de leefbaarheid en het bedrijfsleven en zorgt ervoor dat beide plaatsen aantrekkelijk blijven voor gezinnen met kinderen om er te blijven of te gaan wonen. Lees verder onder de foto.

manifestatie pro unilocatie

Volgens spreker Henk Hendrix van LOB is het draagvlak voor de keuze van het middengebied als plek voor de nieuwe unilocatie enorm. Met de manifestatie willen de voorstanders “voorkomen dat een schreeuwende minderheid de politieke besluitvorming kaapt. Daarom laten we vandaag samen zien dat we VOOR zijn”.

LOB vindt dat het na zes jaar soebatten tijd wordt dat de politiek de knoop ten faveure van de locatie aan de Kempenweg doorhakt.

Maar waar voorstanders zijn, zijn natuurlijk ook tegenstanders. Die zijn verenigd in de groep Behoud Groen Middengebied. En ook zij beroepen zich op het behoud van de leefbaarheid in beide kernen: daarvoor is volgens hen het behoud van een groen middengebied onontbeerlijk zijn. Daarnaast wijzen zij op de hoge kosten (o.a. voor grondverwerving) en naar duurzaamheidsaspecten, waarmee door de voorstanders onvoldoende of geen rekening zou worden gehouden. Er zijn volgens Behoud Groen Middengebied goede alternatieven mogelijk, maar die krijgen onvoldoende aandacht, omdat het besluitvormingsproces in hun ogen ‘eenzijdig’ en ‘gekokerd’ verloopt.

Aan het slot van de manifestatie werd met een drone een luchtfoto gemaakt van de grote groep mensen die de moeite hadden genomen om te laten zien dat ze vóór de locatie in het middengebied zijn. Die foto moet aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen duidelijk maken hoe groot het draagvlak in Obbicht en Grevenbicht voor dat plan is. Ook werd door de aanwezigen een spandoek ondertekend dat op een later moment aan de burgemeester wordt aangeboden.

Of de manifestatie bijdraagt aan bespoediging van de besluitvorming zal de komende tijd duidelijk worden. Behoud Groen Middengebied wil dat de alternatieven met betrekking tot de huisvesting van het onderwijsgebouw en locaties voor de sportaccommodaties (voetbal en tennis) nader worden onderzocht voordat er een besluit wordt genomen.

eerste kampioensteam van Argo
Tijdens de manifestatie werd tevens het eerste jeugdteam van SV Argo (de club die is ontstaan uit de fusie tussen RKVV Obbicht en VV Armada) dat een kampioenschap heeft behaald gehuldigd.
Cookieinstellingen