Inzicht in schone fietsroutes met de Snuffelfiets

Foto: CC0 via Pixabay

Nederland is en blijft een fietsland. Bewegen in de buitenlucht is gezond en met de fiets bent u, zeker in de stad, vaak sneller op uw bestemming dan met de auto.

Maar niet iedere route is even gezond. Op de ene plek is de luchtkwaliteit beter dan op de andere. Tijdens ‘De Tuinman van Morgen’, een bijeenkomst die we in april organiseerden in het Fortuna stadion, was de Snuffelfiets één van de voorgestelde ideeën die de luchtkwaliteit in kaart brengt.

Sensor

De Snuffelfiets is een sensor die op elke fiets past. De fietser meet zo de luchtkwaliteit (detectie van drie soorten fijnstof), de fietsbewegingen (route) en de snelheid. Deze gegevens worden anoniem naar een dashboard gestuurd, waarop de routes en de bijbehorende luchtkwaliteit zichtbaar zijn. De data van de sensoren kan de gemeente gebruiken voor uitgebreide analyses, waarna mogelijk maatregelen volgen om de luchtkwaliteit te verbeteren of fietsroutes aan te passen.

Deelnemers

Enkele medewerkers van de gemeente fietsen sinds november al rond met de Snuffelfiets en vanaf januari gaan ook inwoners het apparaatje gebruiken. Willy van der Weide is één van de deelnemers: “Ik houd enorm van fietsen. Al moet ik toegeven dat ik vooral een mooiweerfietser ben. Ik ken SittardGeleen erg goed en ken dus ook veel fietsroutes. Ik sta overal voor open. De gemeente mag me gerust vragen om door bepaalde wijken of over bepaalde paden te fietsen.”

Liz Knubben doet ook mee aan het project. Ze fietst elke dag naar school en houdt er ook van om in haar vrije tijd te fietsen. “Ik vind het leuk om mee te doen en fiets graag. Maar ik doe ook mee, omdat ik denk dat ik soms door niet zo’n schone lucht fiets.”

Houdt u ook van fietsen en van schone lucht? Meld u dan aan voor de Snuffelfiets en help de gemeente met waardevolle gegevens. Mail naar [email protected].

Bron: Stadskrant Sittard-Geleen

Reacties