Snuffelfiets sensor meet luchtkwaliteit gemeente

Foto: Sittard-Geleen

Wilt u ook graag weten hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is in onze gemeente? Dan kunt u meedoen met de Snuffelfiets, waarbij een jaar lang de luchtkwaliteit in de gemeente en omgeving gemeten wordt door inwoners op de fiets.

Wat is de Snuffelfiets?

De Snuffelfiets is een sensor die op elke fiets past. De sensor detecteert drie soorten fijnstof. De fietser meet zo de luchtkwaliteit op de afgelegde route. Verder worden de fietsbewegingen (route) en de snelheid in beeld gebracht.

Wat gebeurt er met de gegevens?

De gegevens worden anoniem naar een dashboard gestuurd, waarop de routes en de bijbehorende luchtkwaliteit zichtbaar zijn. Deze gegevens kan de gemeente gebruiken voor uitgebreide analyses. Dit levert waardevolle informatie op over onze leefomgeving.

Hoe lang bent u in bezit van de Snuffelfiets?

Nadat u zich heeft aangemeld, krijgt u het apparaatje een kwartaal (drie maanden) in bezit. Daarna gaan nieuwe gebruikers andere routes in kaart brengen. De sensor kunt u gemakkelijk zelf op uw fiets vastzetten. Haal hem wel van de fiets als u uw fiets ergens parkeert om te voorkomen dat het apparaat wordt gestolen.

Hoe kunt u uw eigen gegevens volgen?

Via een app kunt u de sensor activeren en de meetgegevens op uw route volgen. Technische problemen met de sensor kunt u ook via deze app aangeven. Op www.snuffelfiets.nl kan iedereen meekijken onder het kopje Data en zien welke routes in beeld zijn en hoeveel fijnstof daar in de lucht zit.

Wie kan meedoen?

De gemeente is op zoek naar mensen die dagelijks minimaal 4 kilometer op de fiets afleggen en die het leuk vinden om de luchtkwaliteit met de Snuffelfiets te meten. De afgelegde routes zijn niet te herleiden naar huisadressen, omdat de sensor pas na een willekeurige afstand (maximaal 800 meter) begint met registeren en na het einde van een rit de laatste honderden meters van de afgelegde route verwijdert. De eerste groep ontvangt op 10 januari een Snuffelfiets sensor. Is deze groep vol, dan schuiven deelnemers door naar het tweede kwartaal.

Hoe kunt u deelnemen?

Houdt u ook van fietsen en schone lucht? Dan kunt zich aanmelden voor de Snuffelfiets bij [email protected]. Aanmelden voor het eerste kwartaal kan tot 3 januari 2020. Bij veel belangstelling komt u een volgend kwartaal aan de beurt. Er zijn 50 sensoren beschikbaar, waarvan er op dit moment al 30 zijn gereserveerd.

Reacties