Zingende stadsprins van Sittard komt uit muzikaal nest

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl / Marotte

De 26-jarige Thierry Dirkx is zaterdagavond in het Forum in Sittard door Stadscarnavalsvereniging De Marotte uitgeroepen tot de nieuwe Stadsprins van Sittard.

Hij volgt daarmee als 89e prins in de historie van stadscarnavalsvereniging De Marotte zijn voorganger Rob Goossens op.

De nieuwe prins volgt een opleiding aan de Nieuwste Pabo in Sittard en loopt momenteel stage bij basisschool Loedoes in de Sittardse wijk Hoogveld. De school kennende zal er tijdens de kinderoptocht ongetwijfeld uitbundig worden ingehaakt op het prinsschap van hun stagiair!

Thierry is geen onbekende in Sittard. Zo neemt hij samen met Maxime Tummers vanaf 2016 als duo Sjtóm Toeval deel aan het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer (ZVK). Samen met Maxime won hij in 2018 datzelfde ZVK met het liedje 1, 2, 3 Vastelaovend, dat begin 2019 tevens goed was voor een finaleplaats op het Limburgs Vastelaovesleidjes Konkoer (LVK). Maar Thierry treedt ook graag solo op met Limburgstalige liedjes.

Overigens stond Thierry zaterdagavond samen met Maxime Tummers nog even in het Forum op het podium, omdat Sjtóm Toeval een kort optreden verzorgde tijdens de uitroepingszitting. Daarna maakte hij zich als een speer uit de voeten, want de Sittardse traditie wil dat de nieuwe stadsprins nooit zelf aanwezig is bij zijn uitroeping.

Muzikaal nest

De hele familie Dirkx houdt overigens van het maken van muziek. Thierry kreeg muziek dan ook met de paplepel ingegeven. Vader René, geboren en getogen in Sittard, speelde jarenlang tuba bij fanfare Sint Barbara en moeder Monique – eveneens een richtig Zittesj maedje – speelde saxofoon bij Concordia en kan ook met een accordeon goed uit de voeten. Zus Fabiënne speelt hobo bij Concordia en Thierry speelde daar klarinet.

Het bespelen van een instrument is naast de liefde voor het zingen, onderwijs en de vastelaovend daarmee een vierde parallel tussen Thierry en vader René.

Verder is de aankomende hoogheid behalve een absolute Harry Potter fan ook aanhanger van Fortuna Sittard. En hij is gek op het vieren van Vastelaovend. In Zitterd. Maar dat ligt voor de hand.

Cookieinstellingen