Nationale Voorleesdagen: kom ook langs bij Bibliotheek De Domijnen

Foto: SGN

De Nationale Voorleesdagen 2020 worden op woensdag 22 januari ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt, dat ook door de bibliotheken en leeswinkels van De Domijnen georganiseerd wordt voor uitgenodigde groepen peuters en kleuters.

Lokale VIP’s lezen dan het Prentenboek van Jaar voor; Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horácek. Bibliotheek De Domijnen maakt het tijdens de Voorleesdagen heel aantrekkelijk om peuters en kleuters lid te maken van de bibliotheek en er zijn voorlees- en knutselactiviteiten en mediatafels met geselecteerde prentenboeken in elke locatie.

De Nationale Voorleesdagen 2020

Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren hoe een zin opgebouwd is en wordt hun woordenschat én taalbegrip vergroot. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. Meer weten over Voorlezen of boekentips ontvangen? Kom dan langs bij de vestigingen van Bibliotheek De Domijnen waar we de mooiste prentenboeken uitgestald hebben.

Het Nationale Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks ingeluid met het Nationale Voorleesontbijt. Bekende én onbekende Nederlanders lezen het Prentenboek van het Jaar dan massaal voor op scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Bij de vestigingen van Bibliotheek De Domijnen zijn het lokale bestuurders die komen voorlezen aan uitgenodigde groepen peuters en kleuters tijdens het voorleesontbijt. In Leeswinkel Born komt Gedeputeerde Robert Housmans voorlezen. In Amstenrade leest wethouder Essers voor, in Beek wethouder Schoenmaker, in Echt wethouder Marian Bruijsten, in Geleen wethouder Leon Geilen, in Stein wethouder Ummels en in Ligne directeur De Domijnen Tom de Rooij.

Maak je kindje gratis lid van de bibliotheek en ontvang cadeautjes

Peuters of kleuters lid maken tijdens de Nationale Voorleesdagen loont! Inschrijven is helemaal gratis, want je betaalt dan geen inschrijfkosten. Daarnaast ontvang je een schattig vingerpoppetje van Moppereend (wees er snel bij, want op=op) bij de inschrijving én om het helemaal leuk te maken krijg je ook nog een voucher voor je kindje om gratis de film Ernest & Célestine Winterpret op 9 februari om 10:30 uur te bezoeken in Filmhuis De Domijnen. Als dat niet reden genoeg is om je kindje lid te maken!

Voorlezen en knutselen

In de tweede week van de Voorleesdagen wordt in alle vestigingen voorgelezen en geknutseld rondom een prentenboek uit de Prentenboeken Top Tien. Op woensdag 29 januari van 15:00 tot 16:30 uur zijn kindjes tussen 3 en 6 jaar van harte welkom (3-jarigen graag met begeleider). In Leeswinkel Beek is deze activiteit op een andere datum; zaterdag 25 januari van 15:00 tot 16:30 uur. Deze activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Prentenboek van het Jaar en Prentenboek TopTien

Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horácek is verkozen tot Prentenboek van het jaar 2020. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. De vakjury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen kozen hiernaast nog negen andere prentenboeken uit het aanbod van prentenboeken die in 2018 verschenen. Samen vormt dit de Prentenboeken Top Tien van meest geschikte prentenboeken voor peuters en kleuters. Bekijk tijdens de Nationale Voorleesdagen de mediatafels met geselecteerde prentenboeken in de bibliotheken en leeswinkels van De Domijnen.

Cookieinstellingen