Installatie Thierry Dirkx tot 89e stadsprins De Marotte

Regerend stadsprins Rob I draagt op 18 januari de scepter over aan Thierry Dirkx.
Foto: © Ton Dirkx

Op zaterdag 18 januari aanstaande vindt om 20:00 uur in de podiumzaal van Stadsschouwburg De Domijnen Sittard de installatiezitting van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd plaats.

De zaal is vanaf 19:33 uur geopend. De muzikale omlijsting is in handen van de Marottekapel. Aansluitend is er een prinsenbal met dj Sepp.

Guido Frissen

De insjtallatiezitting van De Marotte is het best te typeren als de zitting van het komen en het gaan. Maar dan wel in de omgekeerde volgorde. Het gedeelte voor de pauze staat in het teken van het afscheid van regerend stadsprins Rob I. Allereerst vindt het ‘plökke’ plaats. Volgens het protocol levert hij achtereenvolgens de scepter, de veren, de prinsenmuts, de ketting met de nonnevot en ’t verke, ’t sjlaateveugelke en ’t pappegeyke in. Daarna volgt het dankwoord van de dan inmiddels ex-stadsprins. Rob en zijn familie kunnen terugkijken op een mooie regeerperiode, waarin de liefde voor Zittesje muziek van Rob centraal stond.

Gedurende de zitting kunnen de aanwezigen genieten van optredens van onder andere Guido Frissen van de Schintaler, Sjtóm Toeval, Tam Tam, Michèle Tummers en prinsenvader René Dirkx. Tevens is er tijdens de zitting nog een verrassend moment. Weten wat dat is? Zorg dan dat je tijdig kaarten bemachtigt!

Proclamatie

Na de pauze staat Thierry Dirkx centraal. De aanstaande Marotteprins kan rekenen op de medewerking van vrienden, familie, buurtgenoten en bekenden. Zij presenteren gezamenlijk een kolderieke act die bol staat van elementen die verwijzen naar de nieuwe stadsprins en de actualiteit. Thierry, de 26-jarige Pabo-student uit Obbicht, is bij velen bekend als enthousiaste zanger. Zowel solo als helft van het duo Sjtóm Toeval. Thierry verzamelt bierglazen en Lego en is helemaal gek van Harry Potter. Kortom ingrediënten genoeg om er een leuke act van te maken. Aansluitend aan het opbrengen, volgt de officiële installatie van Thierry tot 89e stadsprins, met onder andere de ‘eid aan ’t vaenke’, het uitreiken van de versierselen behorende bij zijn prinsschap en het voorlezen van de proclamatie en de bekendmaking van zijn persoonlijke motto. Traditioneel trakteert de kersverse stadsprins de aanwezigen op een nonnevot aan het einde van de zitting.

Losse toegangskaarten voor deze Marottezitting zijn op donderdag tussen 10:00 en 14:00 uur en op zaterdag te koop in de Marottewinkel (’t Kallebeske, Steenweg 33 te Sittard) en verkrijgbaar aan de uitbalie van de stadsschouwburg.

Reacties