Muzikaal slagwerkspektakel op het slagveld in Kanonnenvoer

Foto: Hanneke-Wetzer

Vanaf februari op tournee in Nederland en België: Het Laagland presenteert de ontroerende en spannende voorstelling Kanonnenvoer.

De première van dit meeslepende verhaal vol slagwerk met gardes, potten en pannen voor iedereen van 8 tot 108 vindt plaats op zaterdag 1 februari 2020 in Schouwburg de Domijnen. Daarna is de voorstelling nog tot half mei in de Nederlandse en Belgische theaters te zien.

Onverwachte vriendschap

Een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit door een onverwachte vriendschap. Zó ontroerend, dat zelfs vissen zouden gaan huilen.

Kok Tortot heeft in tijden van een oorlog maar één doel: overleven. Als hij denkt dat zijn leger morgen gaat verliezen, loopt hij vandaag alvast over. Deze meesterchef, met een hart zo koud als een vis, zorgt vooral voor zichzelf. Totdat hij Halve George ontmoet, een gewonde soldatenjongen die in de vuurlinie bijna tot kanonnenvoer was vermorzeld. Tortot neemt deze vrolijke, jonge spraakwaterval ongewild op sleeptouw. Samen bluffen zij zich een fantasievolle weg door barre tijden. Uiteindelijk bekokstooft Tortot een krankzinnig meesterplan om die dwaze oorlog te stoppen en zo het leven van halve George te redden.

Oorlog of vrede?

Oorlog is van alle tijden. Maar juist nu, wanneer grootmachten weer kiezen voor het inzetten van militaire middelen in conflictsituaties, is het thema van Kanonnenvoer hyper actueel. Lossen deze vormen van geweld en machtsvertoon nu eigenlijk iets op? Leren we niet van de zinloosheid van eerdere oorlogen, waarin kinderen altijd de grootste slachtoffers zijn? Het lijkt voor ons mensen soms makkelijker het conflict op te zoeken dan te kiezen voor een liefdevolle benadering of een poging tot dialoog. Dit geldt voor de internationale politiek, maar net zo goed thuis of op het schoolplein. Kanonnenvoer is een waardevol verhaal om te vertellen, juist in een land dat al 75 jaar vrede mag vieren.

Van boek naar theater

De tekst van Kanonnenvoer is gebaseerd op Benny Lindelaufs bekroonde jeugdboek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’. Lindelauf, huisschrijver van Het Laagland, heeft zijn eigen boek bewerkt en een compleet nieuwe theatertekst geschreven.

Lennart Monaster (regisseur Het Laagland):
“Het oorspronkelijke boek van Benny Lindelauf heeft mijn hart gestolen. Het is zó avontuurlijk, liefdevol en ongelofelijk mooi geschreven. En dan gaat die schrijver ook nog ons script maken. Kan niet beter! Ik droomde al een tijd van een muziektheaterproductie met veel slagwerk in een keuken. Lekker raggen op potten en pannen, magische muziek maken met gardes en pollepels. Ik had er alleen geen inhoud voor. Tot ik dit fantastische verhaal over een kok in het leger tegenkwam. Ik sta echt te popelen om deze voorstelling te maken.”

Benny Lindelauf (huisschrijver Het Laagland):
“Ik was meteen enthousiast toen Lennart Monaster mij vroeg een theatertekst te maken van mijn boek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’. De samenwerking die theater met zich meebrengt, is ontzettend inspirerend. Zo’n script vraagt om een geheel nieuwe benadering, dus het is echt iets anders geworden dan het boek. Je gaat als het ware met dezelfde klei iets nieuws maken. Ik hou bij theater van bondige, snelle dialogen. Heerlijk als straks vijf acteurs deze tot leven laten komen, dan wordt een en een echt drie.”

Kanonnenvoer is smakelijk ’theatervoer’ voor de hele familie van 8 tot 108 jaar. Een bord vol vriendschap, een scheut dwaze ruziemakers en een flinke toef avontuur. Inclusief muzikaal vuur- en slagwerk als kers op de taart.

Cast & crew

Concept & regie: Lennart Monaster; tekst: Benny Lindelauf; spel & muziek: Folmer Overdiep, Gijs Nollen, Jessie Wilms, Bart Sietsema en Dion Vincken; compositie: Wouter Gulikers; vormgeving: Douwe Hibma; kostuums: Liesje Knobel; lichtontwerp: Wilfred Loopstra; regieassistent: Silke van Kamp; geluidstechniek: Koen Keevel & Oscar Bouwmans; techniek: Roger Foxius & Klim Nelissen; beeld: Hanneke Wetzer

Cookieinstellingen