Bijzondere muzikale momenten rond 50 jaar barokorgel Vrangendael-Sittard

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het orgel in de kerk van de parochie Christus’ Hemelvaart – H. Joseph in de Sittardse wijk Vrangendael is een bijzonder instrument.

Het is een van de vier nog klinkende barokorgels in ons land, vervaardigd door Pieter van Assendelft uit Leiden. Het orgel dateert uit 1748 en heeft sinds de firma Verschueren het orgel in 2011 restaureerde in vele concerten geklonken.

In het jaar 2020 wordt gevierd dat dit orgel op 1 maart precies 50 jaar geleden in deze kerk voor het eerst werd bespeeld dankzij de muzikale priester Fons Kurris, die toen aan de parochie verbonden was en het orgel vanuit Gennep naar Vrangendael-Sittard haalde. En zeker na de restauratie van 2011 is het een prachtig instrument met een heel eigen klank en mogelijkheden, mede door de Kirnberger III-stemming op 415 Hz.

De Stichting Orgelkring Vrangendael-Sittard wil dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 1 maart 2020 zal de Oratoriumvereniging Sittard de eucharistieviering van 10:30 uur opluisteren, onder begeleiding van het orgel. Voorganger in deze eucharistieviering is Fons Kurris, nu emeritus- pastoor in Maastricht. Na een lunchpauze met koffie, thee, soep en broodjes zal de Oratoriumvereniging vanaf 13:00 uur concerteren met een programma, waarin onder andere veelzijdige passiemuziek te beluisteren zal zijn. Tussen de vocale werken door zal het orgel opnieuw zijn eigen geluid laten horen, met Anja Hendrikx aan de toetsen.

Dat is nog niet alles. Want in het kader van het Orgelfestival Limburg 2020 (onder auspiciën van de Samenwerkende Orgelvrienden Limburg – SOL) vindt op vrijdag 26 juni 2020 om 20:00 uur een bijzonder orgelconcert plaats. Bespeler van het barokorgel is dan Ton Koopman, een internationaal bekend en gelauwerd organist en klavecinist, die zijn sporen heeft verdiend in de uitvoeringspraktijk van de Barokmuziek, een stijl waarvoor het orgel ontworpen is. Met dit concert wordt het Orgelfestival Limburg van 2020 geopend, en een opname daarvan zal ook op L1 radio te beluisteren zijn.

Iedereen is van harte welkom om bij deze bijzondere muzikale momenten aanwezig te zijn. De toegang is gratis, waarbij een vrije gave hogelijk op prijs gesteld wordt.

Adres: Christus’ Hemelvaartkerk Vrangendael
Hemelsley 240, Sittard

Reacties