Jacques Pfennings benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey

Jacques Pfennings achter het spreekgestoelte
Jacques Pfennings achter het spreekgestoelte
Foto: Marotte

Jacques Pfennings, in Sittard verre van onbekend, is zaterdagavond tijdens de installatiezitting van De Marotte benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey.

Tal van keren was Jacques Pfennings als voorzitter van De Mander of van een van de talloze huldigingscomités waarvan hij deel uitmaakte degene die iemand anders in het zonnetje zette. Maar ditmaal moest hij er toch echt zelf aan geloven.

Jacques Pfennings was jaren geleden de drijvende kracht achter de deelname van zowel de leerlingen van het voormalige Bisschoppelijk College St.-Jozef – in de volksmond ’t Kleesj – als die van de leden van jongerensociëteit ’t Kelderke aan de grote vastelaovesoptocht van Sittard. In 1969 richtte hij samen met de afgelopen jaar overleden Jules Hendriks De Mander opnieuw op, een club die zich beijvert voor het in stand houden van de Sittardse cultuur. Duizenden carnavalisten hebben op carnavalsdinsdagavond met De Mander meegelopen in de stoet naar de Kollenberg, waar onder zijn presentatie het masker werd begraven. Ook organiseert hij met De Mander zittingen in De Baenje en De Kollenberg en was hij een van de initiatiefnemers voor de seniorenzitting die De Marotte in samenwerking met stichting De Zonnebloem jaarlijks organiseert – dit jaar voor de elfde keer. En als hij met De Mander niet zelf in de optocht meeloopt, dan collecteert hij daaraan voorafgaand wel ten bate van een goed doel.

Een behoorlijke palmares dus op het gebied van de Zittesje Vastelaovend. Maar ook daarbuiten heeft Jacques tal van verdiensten voor de Sittardse samenleving. Zonder maar in de verste verte een complete opsomming te willen geven noemen we er enkele: hij was betrokken bij het Krombroodrapen dat jaarlijks met halfvasten plaatsvindt, hij verzorgde jarenlang de uitreiking van de Ziepesjprènger, hij is lid van het Oranjecomité, het acolietencollege, het Sint Rosacomité, tal van huldigingscomités en hij beheert de financiën van het Missiebureau voor het bisdom.

Cookieinstellingen