Onthulling Holocaustmonument Levenslicht bij Toon Hermans Huis

Foto: © Marco de Swart

Op maandag 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Over de hele wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Sittard-Geleen is van 27 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de Rozentuin van het Toon Hermans Huis aan de Paardenstraat in Sittard.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. De Holocaust heeft in Sittard-Geleen maar liefst tweehonderd slachtoffers gemaakt.

Om de paar seconden ziet u de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in onze gemeente wordt gemist.

Onthulling

Op 27 januari om 17:15 uur wordt Levenslicht onthuld bij het Toon Hermans Huis door burgemeester Sjraar Cox. Het tijdelijke monument is zichtbaar vanaf de Stadswal.

Meer informatie

Cookieinstellingen