Subsidiepot open voor één miljoen extra bomen

bomen onderdeel klimaatplan
Foto: CC0 via pxhere

De subsidiepot voor het één-miljoenbomen-plan van de Provincie Limburg is opengesteld. Het gaat voorlopig om een bedrag van één miljoen voor de komende drie jaar.

Particulieren kunnen zelf rechtstreeks geen verzoek indienen voor een bijdrage. Zij kunnen dit wel doen in samenwerking met bijvoorbeeld de gemeente of een terrein beherende organisatie.

“De regeling is eenvoudig van opzet,” zo laat gedeputeerde Hubert Mackus weten. “Daarmee willen we ruimte bieden aan de veelheid van initiatieven. En… wie het eerst komt, het eerst maalt.”

De Provincie stelt wel regels. Zo is de voorwaarde dat er minstens honderd bomen van verschillende inheemse soorten moeten worden geplant. Bovendien moeten de bomen worden besteld bij lokale of regionale kwekerijen en – na aanplant – minstens dertig jaar worden onderhouden.

Het Limburgs Parlement heeft medio december opdracht gegeven voor het één-miljoenbomen-project. Dat wil zeggen dat er de komende jaren voor praktisch elke Limburger een extra boom wordt geplant. Dus boven op de reguliere aanplant van bomen door nieuwe bosaanplant of vervanging van bestaande bomen.

De extra bomen zorgen niet alleen voor een vergroening van de omgeving, maar zorgen ook voor gezonde lucht, slaan CO2 op en vangen fijnstof af. De bomen zorgen bovendien voor verkoeling in hete zomers.

Reacties