Sittard-Geleen kent, begrensd door de twee buurlanden België en Duitsland, een unieke ligging maar vertoont nauwelijks grensoverschrijdend gedrag.
De oriëntatie is vooral Nederlands, noord-zuid gericht. De Stichting Geen Grens heeft samen met burgers uit Sittard-Geleen en omstreken een aantal wensen geformuleerd om ook oost en west binnen het blikveld te brengen.
Al in 2009 ondertekenden de Gouverneurs van beide Limburgen het Limburgcharter 'Oost-West, Limburg Best'. Zondag 2 februari 2020 zal de Stichting Geen Grens haar nota 'Ost-West, Sittard-Geleen Best' aanbieden aan het Gemeentebestuur van Sittard-Geleen en aan de Limburgse gedeputeerde Andy Dritty.
De Gemeente Sittard maakt deel uit van de Euregio Maas-Rijn en de MAHHL-steden (Maastricht, Aken, Hasselt, Heerlen en Luik). Maar Sittard-Geleen, zo constateert de Stichting Geen Grens, kijkt te veel noord-zuid en naar zichzelf. Er zijn te weinig ideeën. Organiseer de samenwerking van onderop via kleine projecten.
Niet alleen Sittard-Geleen, heel Zuid-Limburg kent een unieke doch ingewikkelde grensligging. Zuid-Limburg is een schiereiland midden in Europa. De Stichting Geen Grens vindt dat de gemeenten in Limburg onder krachtige regie van de Provincie op korte termijn een strategische euregionale agenda moeten opstellen. Ost-West, Sittard-Geleen Best is een bijdrage aan die agenda.
De Stichting Geen Grens heeft samen met burgers uit Sittard-Geleen en omstreken een aantal ideeën c.q. wensen geformuleerd. De belangrijkste wensen zijn:
Kortom: Sittard-Geleen: Tof én Toll!