Scherven brengen geluk – Romeinse schatten uit de Geleenbeek

Foto: Erfgoedcentrum De Domijnen

De nieuwe expositie ‘Scherven brengen geluk’ in Erfgoedcentrum De Domijnen is een bijzonder project met bovenregionale toegevoegde wetenschappelijke waarde.

De expositie loopt van 2 februari tot en met 26 april 2020 en is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur.

Totstandkoming

Bij de opgravingen in het kader van Zitterd Revisited is op de locaties, Sittard-Odaparking, Sittard-Kloosterkwartier en Sittard-Dominicaan in een beekbedding een grote hoeveelheid materiaal aangetroffen. Het gaat om een verspreide afvaldump uit de IJzertijd en de Romeinse tijd, met daarin onder andere veel aardewerk, botten en organisch materiaal. De natte omstandigheden en het gegeven dat het gaat om een grote afvaldump maken deze vondsten voor de Limburgse en Nederlandse archeologie bijzonder.

Van Puzzelen tot Citizen Science project 2016-2019

scherven brengen gelukDe Werkgroep Archeologie Sittard is in de gemeente Sittard-Geleen een actieve werkgroep. Het bedrijf dat de opgravingen verrichtte heeft deze werkgroep benaderd om voor een publicatie het Romeinse materiaal te bekijken op passende scherven, zodat er mooi fotomateriaal bij de publicatie zou zijn. De werkgroep archeologie heeft onder aanvoering van de gemeentelijk archeoloog dit karwei op zich genomen. In november 2016 is het project van start gegaan. De werkzaamheden bestonden uit het nummeren, sorteren, puzzelen en plakken van de scherven. Het gaat in totaal om 7.000 tot 10.000 scherven.

Het project heeft behalve leden van de werkgroep archeologie ook vrijwilligers aangetrokken en heeft zich ontwikkeld tot een soort Citizen Science project, waarbij belangstellende burgers zich inzetten voor de wetenschap. Het enthousiasme van de vrijwilligers en hun fascinatie om in contact te zijn met echt historisch materiaal en bij te dragen aan de kennis van vroeger is een belangrijke motor in het project. Door een provinciale subsidie was het mogelijk om een aardewerkspecialist een wetenschappelijke studie te laten verrichten die de basis is voor de tentoonstelling.

Expositie en publicatie

De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen beginnend met de meanderende beek en de grote hoeveelheden scherven die zijn gevonden. Vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen hebben mensen aan deze beek geleefd en hun sporen achtergelaten. De focus in deze expositie ligt op de Romeinse vondsten.

In het tweede deel gaat het over het nummeren, puzzelen en plakken van deze Romeinse scherven door de vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie Sittard en de resultaten die de wetenschappers hieruit hebben kunnen afleiden. Het aardewerk kwam van heinde en verre en geeft ons inzicht in de handelsroutes in de Romeinse tijd.

Tenslotte wordt aandacht besteed aan het gebruik en de interpretatie van de vondsten. Het gaat vooral om Romeinse tafel- en keukenwaar die op het erf heeft rondgezworven voordat het in de beek terecht is gekomen. In de bijbehorende publicatie wordt in een fictief verhaal verteld wat er precies gebeurd zou kunnen zijn want zeker weten doen we dat niet.

Cookieinstellingen