Maastrichtse onderscheidingen voor Sittards Optoch Kommitee

Lions Corstjens (l) en Peet van Erp van het OKZ flankeren prins Luc II van de Tempeleers.
Lions Corstjens (l) en Peet van Erp van het OKZ flankeren prins Luc II van de Tempeleers.
Foto: © OKZ

Een aantal leden van het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) en hun partners brachten, vergezeld van een paar Sittardse wagenbouwers, afgelopen week op uitnodiging van de Tempeleers een bezoek aan Maastricht.

In café ’t Pruuske werden de leden van het comité door de Mestreechter Stadsvastelaovendsvereineging De Tempeleers en stadsprins Luc II van Groot-Mestreech in het zonnetje gezet en bedankt voor hun behulpzaamheid bij de realisatie van de prinsenwagen van Maastricht.

De Maastrichtse carnavalisten bouwen elk decennium een nieuwe prinsenwagen en ditmaal wilden zij een wagen bouwen in de stijl die het OKZ al jaren hanteert: een wagen die is beplakt met jute. Wagens die met jute zijn bekleed, dat vervolgens wordt beschilderd, zijn veel sterker, prima bestand tegen weer en wind en dus beter houdbaar dan wagens die met papier zijn bekleed.

En omdat men in Maastricht niet over kennis en ervaring beschikte om een wagen OKZ-style te bouwen ging men bij het Sittardse comité te rade voor expertise en advies. Daarbij werden de Tempeleers door het OKZ geholpen in de planning, organisatie en uitvoering om de nieuwe Prinsenwagen te kunnen bouwen. Materiaal en onderstel werden bezorgd, er werd een plakworkshop gegeven en men is ook nog ter plaatse gegaan om te helpen, met steun van enkele ervaren Sittardse wagenbouwers, zoals John Smeets (De Sjnaake) en Maikel Schut (Riekswaeg Zuid).

De Tempeleers drukten hun dankbaarheid aan de leden van het OKZ en de wagenbouwers uit door hen door prins Luc II te laten decoreren met uiteenlopende Maastrichtse carnavalsonderscheidingen. Stadsprins Luc II werd vervolgens gedecoreerd met de medaille van de ‘Perpluu’ – Optoch Kommitee, Senaat en Auw Prinse.

Cookieinstellingen