Ruim 5000 meldingen bij brandweer vanwege storm Ciara

Foto: © Bjorn de Hoog

Bij de brandweer zijn in totaal 5071 meldingen binnengekomen als gevolg van de storm Ciara.

Dat blijkt uit een inventarisatie onder 25 veiligheidsregio’s, laat Brandweer Nederland maandag weten. Nog steeds is de brandweer druk met de afhandeling van minder urgente meldingen.

“Onze mensen hebben alles uit de kast gehaald om de helpende hand te bieden bij de gevaarlijke situaties die zijn ontstaan door bijvoorbeeld omgewaaide bomen, los geraakte dakdelen, omgewaaide schoorstenen en ondergelopen huizen door wateroverlast”, zegt Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland. “De storm kwam niet onverwachts, onze mensen stonden vanuit 950 kazernes paraat om de meldingen af te handelen.”

Maandag maakte Stichting Salvage bekend zondag in totaal 67 keer uitgerukt te zijn, waarvan 47 een direct gevolg waren van Ciara. De stichting biedt verzekerden eerste hulp na brand-, storm- en waterschade. Meldingen over weggewaaide dakbedekkingen kwamen het vaakst voor.

Verzekeraars komen dinsdag met een schatting van de schade door de storm. Volgens een woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars heeft het nu nog geen zin om daar iets over te melden. Wel liet verzekeraar Interpolis al weten dat zondag zo’n zeshonderd meldingen zijn binnengekomen van schade aan onder meer huizen en auto’s.

Reacties