De Richtig Zittesj Pries 2020 van Veldeke Krènk Zitterd

Presentatie van de Richtig Zittesj Pries 2020
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Dinsdagavond overhandigde Veldeke Krènk Zitterd de Richtig Zittesj Pries 2020 aan de jury van de Sittardse carnavalsoptocht.

De prijs wordt door Veldeke en het Optochsjurie in het leven geroepen om het – correcte – gebruik van het Sittardse dialect in de optochten te stimuleren. Veldeke levert met ingang van de komende carnavalsoptocht een afgevaardigde voor de jury, die speciaal aandacht gaat besteden aan het gebruik van de ‘meis richtig Zittesje titel’ voor het gekozen thema en dat thema ook met ‘sjoon Zittesj sjpel’ weet uit te beelden. Degene die dat volgens de afgevaardigde van Veldeke het beste doet wint de Richtig Zittesj Pries 2020.

Richtig Zittesj Pries
De prijs – een gestileerd metalen silhouet van Sittard – wordt geschonken door Louis Vahsen van Vahsen Constructies.

Patrick Werdens, Veldeke Zitterd: “De carnaval is een belangrijke drager van het Sittardse dialect en we geven graag blijk van onze waardering aan al die optochtdeelnemers die de moeite nemen het Sittards dialect levend te houden.”

Astrid Verblakt, Optochsjurie Zitterd: “We dragen als Optochsjurie Zitterd graag bij aan het stimuleren van het Sittards dialect in de optocht omdat het dialect onlosmakelijk verbonden is met de Zittesje Vastelaovend.”

Vanaf volgend seizoen krijgen optochtdeelnemers, nadat hun inschrijving is bevestigd, de mogelijkheid om hun teksten vroegtijdig door Veldeke te laten controleren voordat ze worden geprint of geschilderd.

Reacties