Sittards grote carnavalsoptocht volgt zelfde route als in 2019

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De route van de Sittardse ‘Grote Optoch’, die zondag 23 februari 2020 door de Sittardse binnenstad trekt, is gelijk aan de route van de editie 2019.

Dit betekent dat de deelnemers, groepen en wagens zich opstellen op de President Kennedysingel – Leyenbroekerweg en Kollenberg. Van daaruit trekken ze door de Putstraat richting Markt en verder door de binnenstad.

Het samenstellen van een optochtroute is geen sinecure. De organisatoren dienen met tal van zaken rekening te houden. Zo moet de route berijdbaar zijn voor praalwagens tot 15 meter lang, 3 meter breed en tot 5 meter hoog. Daarnaast moeten de parkeergarages toegankelijk blijven voor het publiek en moeten bejaardenhuizen bereikbaar blijven voor medische zorg. Verder moet een verkeerscirculatie blijven plaatsvinden en mag het openbaar vervoer zo weinig mogelijk overlast ondervinden. Daarnaast dient de route voldoende veilig te zijn.

Optochtroute 2019Het is dit jaar voor de eerste keer sinds 2014 dat er geen wijzigingen in de route zitten. De ontbinding vindt weer plaats wanneer de deelnemers voor de tweede keer de Markt opkomen.

De route voor 2020

De optocht vertrekt vanaf de Putstraat en trekt vervolgens over de Markt – Oude Markt – Kloosterplein – Deken Tijssenstraat – Ligne-Willie Hillenstraat – Rijksweg Noord – Overhovenerstraat – Walramstraat – Parallelweg – Stationsdwarsstraat – Steenweg – Voorstad – Brandstraat – Limbrichterstraat – en ten slotte weer de Markt, waar de optocht wordt ontbonden.

Praalwagens in de optocht

De Sittardse optocht staat onder andere bekend om zijn praalwagens. Al maanden zijn buurten en groepen in de optochthal aan het Fischerpad actief met het bouwen van hun praalwagens. Zo presenteert de groep de Zittesje Maskes het thema Veer sjloan os door de vastelaovend haer. De buurt Engelenkamp-Park en omstreken beeldt het thema Door ’t duuster Zittesj beleid waere veer om de geheime tuinen geleid! uit. De Sjnaake tonen hun ambitie met Veer helpe ’t Tröötekonkour weier in ’t zadel. Buurt Steenweg haakt in op de klimaatproblematiek. Ze stelt dat de Sittardse praalwagens klimaatneutraal moeten zijn. Daarom verplaatst de Sjteivig zijn praalwagen dit jaar met mankracht door de Sittardse straten. Club Wovan gaat in op haar 99-jarig bestaan. Volgens Buurt Kollenberg staat Sittard al duidelijk op de kaart. Buurt Rijksweg-Zuid laat de mensen langs de kant de eerste Sittardse Almabtrieb meemaken. Luuj mit Plezier (LMP) brengt de flowerpower in de Sittardse Vastelaovend. En vVolgens de Buurt Rijksweg-Noord ‘vioolt’ de gemeente maar wat aan. Bij de Narre vliegt de papegaai uit. Als sluitstuk van de optocht komt de prinsenwagen, met daarbovenop stadsprins Thierrry I. Deze praalwagen wordt jaarlijks gemaakt door de leden van het Optoch Kommitee Zitterd hun partners en andere vakkundige lieden. Het thema is een geheim tot zaterdagmiddag 14:11 uur: dan wordt de prinsenwagen aan de stadsprins aangeboden.

Collecte

In de optocht trekt ook Miss Piggy mee. Samen met een groep collectanten vraagt zij een vrijwillige bijdrage van de toeschouwers in de (hoge) organisatiekosten van de kinder- en grote optocht en de exploitatie van de optochthal. Daar biedt het Optoch Kommitee Zitterd de bouwers een beschutte en warme plek om in de koude wintermaanden hun praalwagens te bouwen.

Cookieinstellingen