Weersvooruitzichten voor carnavalszondag ronduit belabberd

Foto: SGN/Els Diederen [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons

Zelden zie je een 2 voor het weer, maar dat is het rapportcijfer dat weerbureau Weeronline aan het voor carnavalszondag verwachte weer geeft.

Een stevige westenwind kracht 5 en 95 procent kans dat er gedurende het etmaal 19,6 liter regen per vierkante meter gaat vallen. Dat zal de toeschouwersaantallen voor de Limburgse optochten beslist geen goed doen…

De weersomstandigheden – en dan met name de verwachte wind – hebben er gisteren al toe geleid dat de optocht van Eindhoven, die vandaag zou trekken, is afgelast. Een beslissing die zondag mogelijk in meer carnavalsplaatsen genomen zou kunnen worden.

Ook het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) worstelt met dat probleem. “Wat het weer betreft zijn er twee scenario’s waar we rekening mee moeten houden,” aldus OKZ-voorzitter Peet van Erp. “Enerzijds is er een scenario dat ten gevolge van het overtrekken van een depressie harde windstoten en buien zijn te verwachten en in het andere scenario is er minder wind, maar veel meer regen te verwachten.”

Wanneer het eerste scenario zich ontvouwt kan de optocht omwille van veiligheidsredenen worden afgelast.

Een grote hoeveelheid regen – volgens het regenscenario valt er tussen 12:00 en 18:00 uur 10 tot 12 mm regen per vierkante meter – betekent dat de met papier, ijzer en kippengaas gebouwde praalwagens eraan gaan, want die zijn niet tegen een dergelijke hoeveelheid regen bestand. “Dan hebben we halverwege de route een optocht van kippengaas,” vreest de voorzitter. De wagenbouwers zullen een dergelijk scenario evenmin zien zitten.

En een optocht laten trekken zonder praalwagens is in Sittard ondenkbaar. “We trekken allemaal of niet”, aldus Van Erp.

Een beslissing over het al dan niet doorgaan van de optochten wordt op zijn vroegst zaterdagmiddag verwacht en op zijn laatst zondagochtend.

Cookieinstellingen