Bewoners bouwen aan de Beegse Maasvallei

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op woensdag 4 maart belegt de Stichting Beegse Maasvallei i.o. in het Podiumkerkje in Grevenbicht een informatiebijeenkomst over plannen voor de Beegse Maasvallei.

De in oprichting zijnde Stichting Beegse Maasvallei is ontstaan op initiatief van het Podiumkerkje, jonge architecten en de werkgroep Nieuwe Grensmaasnatuur. Daarin zoeken zij samen naar recreatiemogelijkheden en voorzieningen in het gebied ten westen van de dijk tussen Obbicht en Illikhoven.

Maasvallei BeegEen aantal inwoners van Grevenbicht, Papenhoven en Schipperskerk willen graag iets doen met de uitkomsten van de Expositie TINY, de Workshop Grensmaas van het Podiumkerkje met drie jonge architecten en het rapport van de werkgroep Nieuwe Grensmaasnatuur. Daartoe willen zij vijf ideeën realiseren voor en met de bewoners van Beeg.

Om dat te bereiken richten ze de Stichting Beegse Maasvallei op en wordt samenwerking gezocht met het Consortium Grensmaas. Ook vraagt de stichting subsidie aan bij gemeente, provincie en Europa.

Tevens werden verenigingen en organisaties bezocht die deskundigheid bezitten over flora en fauna, cultuurhistorie en landschap. Het voornemen is om samen met deze verenigingen, organisaties en geïnteresseerde bewoners te blijven optrekken. Zij zijn dan ook van harte uitgenodigd informatiebijeenkomst op 4 maart 2020.

Eind 2020 wordt de geluidswal in Grevenbicht afgegraven en dan is het gebied weer vrij toegankelijk. Ook het gebied rond Schipperskerk en ten westen en noorden vanaf de Kink is dan toegankelijk. Toekomstig eigenaar en beheerder Natuurmonumenten zal het gebied inrichten met struinnatuur: een aaneengesloten natuurgebied van Borgharen tot Roosteren waarop grote grazers voor het onderhoud zorgen.

Stichting Beegse Maasvallei wil dat naast de struinnatuur ook kleinschalige voorzieningen worden getroffen, zodat het gebied toegankelijker wordt en meer bewoners en recreanten van het gebied kunnen genieten. Het gaat over het gebied ten westen van de dijk tussen Obbicht en Illikhoven. Hiervoor zijn concrete projecten gezocht die voor 2023 in het gebied gerealiseerd kunnen worden.

Daarbij valt te denken aan wandelpaden rond de Elba, een uitkijkheuvel op de Elba, een natuurleerpad bij Schipperskerk, een vogelobservatiehut met Tiny museum aan de Slapersdijk en een Keien-klimtoren bij de Kink. Aan verenigingen en organisaties die deskundigheid bezitten over flora en fauna, cultuurhistorie en landschap heeft de stichting advies en betrokkenheid gevraagd. Om alle plannen te kunnen realiseren heeft de stichting enthousiaste en deskundige vrijwilligers nodig.

Op de informatiebijeenkomst van 4 maart worden de voorgenomen projecten toegelicht en krijgen de aanwezigen gelegenheid om vragen te stellen en aanvullend suggesties te doen. Wie echt gemotiveerd is en het leuk vindt om iets bij te dragen aan de realisatie van de plannen kan zich opgeven als vrijwilliger voor een of meer projecten.

Om de organisatie van de avond een idee te geven hoeveel mensen de informatiebijeenkomst willen bezoeken wordt aanmelding via [email protected] op prijs gesteld.

Informeren en bespreken van de plannen voor de Beegse Maasvallei
Recreatieve voorzieningen in het buitengebied rond Grevenbicht
Datum: woensdag 4 maart
Tijd: 19:30 uur
Locatie: Podiumkerkje, Heilig Kruisstraat 30, Grevenbicht
Organisatie: Stichting Beegse Maasvallei i.o.

Cookieinstellingen